sojuz-tma-16-landing
Trenutak spuštanja Sojuza TMA 16 na Zemlju

Jučer, 18. marta u 12.25 po našem vremenu američki astronaut Jeffrey Williams i ruski kozmonaut Maxim Surayev uspješno su se u svemirskom brodu Sojuz TMA-16 spustili na Zemlju u području sjeveroistočno od grada Arkalyka u Kazahstanskoj stepi. Nakon 169 dana boravka u svemiru na ISSu, dvojac se spustio na Zemlju i osjećaju se dobro izjavili su iz Moskovskog kontrolnog centra. Spasilačka ekipa ubrzo je došla na mjesto spuštanja svemirskog broda, a posada jednog od helikoptera uspjela je snimiti i sam trenutak spuštanja Sojuza TMA-16 na ledeno-snježnu Kazahstansku stepu.

Spasioci su pomogli izlazak astronauta iz svemirskog broda, a nakon dugotrajnog boravka u svemiru slijedi im zahtjevna prilagodba na uvjete pod utjecajem Zemljine gravitacije.

ISS ovih dana možemo u večernjim satima vidjeti golim okom kako preljeće iznad naših krajeva kao sjajna, putujuća „zvijezdica". Svemirski brodovi tipa Sojuz koriste se već četiri desetljeća kao pilotirani svemirski brodovi za letove astronauta u svemir u povratak na Zemlju.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži