Astronauti raketoplana Endeavour uspješno su na ISS instalirali novi veliki modul  a na njemu i specijalnu kupolu s sedam prozora koja daje dosad neviđene mogućnosti opažanja astronauta s ISSa. Dvadeset sedam milijuna USD vrijednost je poslova koje je odradila Talijanska svemirska agencija. Astronautima su bile potrebne tri zahtjevne svemirske šetnje te provjera hermetičnosti prije nego je japanski astronaut Soichi Noguchi kao prvi čovjek u svemiru provirio kroz prozore Kupole. U tom trenutku ISS se nalazio iznad Sahare a Noguchi je simbolično izjavio: „Neka bude svjetlo!"

cupola1
Pogled na Saharu kroz prozore Kupole na ISSu

Sam modul Tranquiliti dimenzija je 7x4.5m i masa 18 tona. Kupola pak mjeri 1.5x2.9m a njena je masa nepune dvije tone. Posljednju svemirsku šetnju prije otvaranja kupole obavili su astronauti Nick Patrick i Bob Behnken. Oni su tada maknuli i zaštitne pokrove kojima je bila prekrivena prilikom lansiranja u teretnom prostoru raketoplana. Nakon toga specijalni štitnici kojima su opremljeni prozori Kupole otvarani su jedan po jedan da se provjeri njihova funkcionalnost. To je učinjeno za vrijeme boravka dvoje astronauta izvan ISSa kako bi u slučaju potrebe oni ručno zatvorili štitnike. No sve je proteklo prema planu i nije bilo potrebe za intervencijom astronauta.

cupola2
Otvaranje štitnika prozora Kupole

Naime, stakleni prozori mogu se u slučaju potrebe ili oštećenja od strane mikrometeorita njima zatvoriti kako bi se osigurala hermetičnost prostora.

cupola3
Umjetnički prikaz Kupole na ISSu - danas postalo stvarnost

Kupola omogućava pogled od 360 stupnjeva te predstavlja inovaciju u svemiru. Pored opažanja ona će služiti i kao prostor za nadziranje rada s robotičkom rukom na ISSu (CanadArm2). Sama Kupola okrenuta je prema Zemlji. Većinu vremena kada se kupola nebude koristila stakleni prozori biti će pokriveni. Centralni kružni prozor najčešće će se koristiti i biti najviše izložen svemirskim utjecajima. U slučaju da se dogodi udar stranog tijela te dođe do naprslina prozora i (potencijalnog) gubitka hermetičnosti prozori će se moći zamijeniti u orbiti. Astronauti bi u tom slučaju morali odraditi zahtjevnu svemirsku šetnju. A kao privremeno riješenje specijalni štitnik oštećenog prozora bio bi blokiran sve do popravka istog. Dođe li do velikog oštećenja, što je veoma malo vjerojatno, cijela Kupola se može zatvoriti i staviti izvan operativne upotrebe. U tom slučaju s Zemlje bi se dopremili potrebni rezervni dijelovi i izvršili složeni popravci u orbiti, no to je veoma malo vjerojatan scenario.

cupola4

Cupola4 - ISS sada i s kupolom u svemiru

Još o Svemirskoj stanici

KAKO JE RASLA STANICA - fotografije ISS

2002dec.jpg (288893 bytes)

Fotografije Međunarodne svemirske stanice od 1999.

ISS - filmovi

Krtaki filmovi o Međunarodnoj svemirskoj stanici

Sve zanimiljivo o ISS

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 13 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...