Ruskinja i Amerikanac, kao garancija da ćemo preživjeti

Sedamdesetih  godina prošlog stoljeća dvije su supersile, SSSR i SAD, na korak do sigurnog međusobnog uništenja, tim bi činom za sobom povukle i ostatak svijeta, ni mi ne bi bili pošteđeni. Tada se dogodilo nešto nevjerojatno: Godine 1975. u svemiru se susreću i spajaju sovjetski i američki svemirski brodovi Soyuz i Apollo. Preživjeli smo, a dva kozmonauta i tri astronauta zagrljeni i nasmješeni postali su simbol opstanka ljudske vrste na Zemlji.

ISS 13

Danas, pedesetak godina kasnije, čini se kako svi skupa nešto i nismo odmakli od hoda po ivici opstanka ljudskog roda. Dvije supersile, SAD i Ruska Federacija, direktno ratuju jedni protiv drugih, istina na prostoru treće zemlje uz neviđenu medijsku manipulaciju informacijama. Mi, u zemlji čiju preljepu obalu svakog jutra bude strasni poljupci Jadranskog  mora strahujemo i brinemo, što dalje..

Spas za nas, za ljudski rod, čini se (opet) dolazi iz svemira. Možda se svemir baš zato i naziva SVE-MIR.

Ruska kozmonautkinja Anna Kikina i američki astronaut Francisco (Frank) Rubio uskoro će poletjeti u svemir, prema planu lansiranja prije kraja ovog mjeseca. Uz njih u svemir će poletjeti još dvoje ruskih i troje američkih svemirskih letača. Ne bi to samo po sebi bilo posebice spektakularno za javnost čitavog svijeta. Već smo naučili da rusi, amerikanci, kinezi svojim svemirskim brodovima učestalo lansiraju ljude „ka zvijezdama“. 

Ali.., ima predobar, obećavajući „ALI“, kako god ta tri slova ove jednostavne riječi napisali. Tijekom aktualne, svakodnevne, ciljane i smišljene medijske harange kojoj smo izloženi događa se DOBRO!

anna francisco

Anna Kikina poletjeti će u svemir američkim svemirskim brodom Dragon, zajedno s dvoje američkih i jednim japanskim astronautim. Posadu Dragona čine; Annina američka kolegica, Nicole Mann te Josh Cassada i Koichi Waikato. S druge strane, u ruskom svemirskom brodu Soyuz MS-22  poletjeti će Francisco Rubio i njegovi ruski kolege kolege Sergey Prokopyev i Dmitry Petelin. 

Sedmero svemirskih letača pristati će na Međunarodnu svemirsku postaju gdje ih očekuje međunarodna ekipa kozmonauta i astronauta. Svi razumiju i ruski i engleski jezik. Svi su profesionalci, njima je možda najlakše razumjeti kako je Zemlja samo mali krhki maslačak u svemiru. Kako kao vrsta možemo opstati i putovati k zvijezdama – ZAJEDNO, ili nestati s lica Zemlje još i prije nego ustanemo iz „koljevke Ciolkovskog“.

Ovisno o trenutku lansiranja Dragona i Soyuza, trajektorije leta do ISSa, moguće je da ove letjelice vidimo i iz naših krajeva. Više o tome na našem portalu dan ili dva uoči lansiranja ovih letjelica.

Ruska svemirska agencija (ROSCOSMOS) i američka svemirska agencija (NASA) potpisali su tijekom ljeta Ugovor o suradnji u svemiru koji osigurava prisustvo ruskih kozmonauta na američkim svemirskim brodovima i američkih astronauta na ruskim svemirskim brodovima. 

Tijekom ove i naredne godine obje su strane osigurale po jedno mjesto za svemirske letače druge strane. Annu i Francisca u prvoj polovici 2023. „nasljediti“ će američka astronautkinja Loral O'Hara odnosno ruski kozmonaut Oleg Kononenko. Loral će letjeti u ruskom svemirskom brodu Soyuz MS-23 dok će Kononenko letjeti u američkom svemirskom brodu Dragon.

Ma koliko zavađeni na Zemlji ljudi u svemiru upućeni su jedni na druge. Poruka za sve nas koji hodamo bespućima čvrstog tla preljepog svijeta što na svojoj planetarnoj zastavi obiluje plavom bojom i isprepletenim (bijelim) krugovima, sedam njih za sedam kontinenata je preljepa;

Preživjet ćemo!  Uživajmo u vikendu, svijet je premalo, preljepo mjesto a ima i Ljudi.

moderni apollo soyuz

 

Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 15 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 20 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...