Poput ukletog Holandeza, nikako da nađe put ka cilju

Ruski segment Međunarodne svemirske postaje trebao je još 2007. godine biti upotpunjen velikim znanstveno istraživačkim modulom Nauka, no planovi su jedno a realizacija istih nešto sasvim drugo. 

mlm nauka

Svi mi koji se na ovaj ili onaj način bavimo astronautikom svjesni smo te problematike, kašnjenja astronautičkih projekata nisu nikakova novost. Slijed tehničkih, organizacijskih i financijskih okolnosti nerijetko dovodi do prologniranja misija. U slučaju modula Nauka (MLM modul) stvari su davno, davno izmakle kontroli, a kraj mukama se niti ne nazire. 

MLM Nauka u naravi je zamišljen kao rezervni modul za slučaj da nešto pođe po krivu sa modulom Zarya (prvi modul ISSa) te je njegova konstrukcija započela josš 1995. Zbog rezova proračuna ruskog svemirskog programa 2004. odlučeno je da se napravi konverzija Nauke u svemirski laboratorij s projekcijom lansiranja 2007. Od tada do danas nebrojeni problemi, preinake, dorade pa ponovna vraćanja u tvorničke hale dovodila su do otkaza lansiranja. 

mlm nauka krunicev centre

Ne znam ni sam koliko sam puta pisao kako će „Nauka“ u svemir „dogodine“. Najnovije prolongiranje polijetanja za najranije u ljeto 2020. nije nikoga previše iznenadilo. Ukoliko se nekim čudom i dogodi da MLM Nauka poleti ka ISSu treba imati u vidu kako su temeljni elementi i mnogobrojni sustavi projektirani i izgrađeni još prije dvadeset i pet godina (25 godina!) te da će u tom trenutku isteći važeće garancije na konstrukciju. Do tada MLM Nauka putuje svemirom (doduše na Zemlji i sa Zemljom) poput letećeg Holandeza koji nikako da nađe pravi put, ali tko zna? Možda jednog dana zaista i poleti ali teško da će to biti ni 2020. Realno je za očekivati još jednu ili dvije odgode koje će dan lansiranja pogurati za 2021. ili 2022. Idem ponovo pročitati letećeg Holandeza, već sam iskreno i pozaboravio što je na kraju bilo s njime..

MLM Nauka u dužinu mjeri 13m, promjera je 4.1m sa masom od 20.300kg i 70m3 korisnog prostora.

silo 1


Komentari

 • boriss said More
  Bravo,nek vam uspije!Lepo od vas!lp Boris 15 sati ranije
 • Baki said More
  Pročitao sam ovo i mislim da je... 2 dana ranije
 • Dragan Tanaskoski said More
  @Miško Oko toga nema nikakve dileme. I... 3 dana ranije
 • ljubica said More
  kakve su nam misli, takav nam je... 3 dana ranije
 • Miško said More
  Jedna od činjenica na kojima počiva... 3 dana ranije

Foto...