Astronautika: misije

 Iran obavio balistički kosmički let kapsule sa majmunom

592701-space-monkeys
Fotografije majmuna kojeg je Iran poslao u kosmos

Iran je 28. januara 2013. uspešno obavio balistički kosmički let kapsule "Pišgam" ("Pionir") sa majmunom. Aparat sa životinjom nazvan "kapsula života" sleteo je bez problema 20 minuta posle lansiranja obavljenog sa kosmodroma Semnan. Kapsula je dostigla maksimalnu visinu od 120km. Majmun koji je odabran izmedju 40 kandidata, se prema izjavi direktora Iranske kosmičke agencije Hamida Fazeli, oseća dobro.

Prvi let biološke kapsule Iran je obavio februara 2010. Tada su raketom "Kevošgar-3" ("Istraživač") u kosmos lansirani miševi, crvi i kornjače. U jesen 2011. pokušaj lansiranja primata u kosmos raketom"Kevošgar-5" završen je neuspehom; majmun nije preživeo.

Iran je do sada lansirao sopstvenim raketama-nosačima tri satelita u kosmos - "Omid" ("Nada", februar 2009.), "Rasad" ("Posmatrač", jun 2011.) i "Navid" ("Vesnik", februar 2012.). Za samo dan-dva planira se lansiranje istovremeno još tri satelita - "Fadžr", "Nahid" i "Kaem". Takodje, do 20. marta Iran planira lansiranje satelita "Šarifsat", dok se u bliskoj budućnosti očekuje poletanje još jednog satelita nazvanog "Tolu" ("Svanuće").

Ovaj let je praktično pokazao da Iran poseduje tehnologiju koja omogućava život čoveka u kosmičkoj kapsuli, tokom leta u kosmos. Naravno, jošmnogo toga treba projektovati, konstruisati i ispitati, ali ovaj uspeh iranskog kosmičkog programa treba posmatrati kao uvertiru leta prvog iranskog kosmonauta.
Nedavno je javljeno da je već projektovan skafander za ovu misiju koja bi, ako sve bude išlo po planu, mogao da usledi uperiodu 2018-2021. 

Istovremeno, privode se kraju radovi na gradnji novog iranskog kosmodroma Homeini. Do sada je završeno oko 80% radova. Sa novog kosmodroma planirano je lansiranje satelita "Tolu".

 

Južna Koreja postala 11. članica "kosmičkog kluba"

Z142
Z161
Slike sa lansiranja juznokorejske rakete "Naro-1" i satelita STSAT-2C.

Odmah posle Iranskog, usledio je veliki uspeh i Južne Koreje, koja je lansirala u orbitu svoj prvi satelit STSAT-2C. Tridesetog januara 2013. sa kosmodroma Naro u kosmos je lansirana raketa-nosač KSLV-I. Devet minuta kasnije, od poslednjeg (drugog) stepena je odvojen satelit. On kruži oko Zemlje na orbiti 296 x 1513 km, pod nagibom od 80,3 stepeni. Time su RN KSLV-I i 100 kilograma težak satelit uveli Južnu Koreju u "kosmički klub", u kome je do sada bilo samo deset država.
Pored satelita u kosmos je dospeo i drugi stepen RN koji kruži oko Zemlje orbitom parametara 293x1509km.

Raketa-nosač KSLV-I ("Naro-1") je plod saradnje Rusije i Južne Koreje koji datira od 2004. Njen prvi stepen je razvijen u ruskom kosmičkom centru "Hruničev" i predstavlja prvi blok nove ruske rakete "Angara".

Uspešno lansiranje RN "Naro-1" otvara vrata za dugoočekivano prvo lansiranje ruske "Angare" koje se planira u oktobru / novembru ove godine. Drugi stepen RN "NARO-1" i satelit STSAT su projektovani u Južnoj Koreji.

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Stanko Gazibarić said More
    Preporuka: PROČITATI sve tri knjige,... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Kineski predsednik samo što nije došao... 2 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Hvala na tekstu. Pogledaćemo kada... 3 dana ranije
  • Baki said More
    Interesantno. "Stare zvezde postaju... 4 dana ranije
  • Milan Mijić said More
    Promena da se umesto Peking na engleskom... 4 dana ranije

Foto...