Astronautika: misije

Lud, zbunjen, normalan... – činjenice; Demokratske zemlje svijeta pokušavale su na sve moguće načine, pa čak i prijetnjom vojne, sile zaustaviti Sjevernu koreju u naumu da lansira raketu u svemir. U tome nisu uspjele. Činjenica je kako se od danas (12.12.2012.) u svemiru nalazi sjevernokorejska letjelica, navodno meteorološki satelit mase 100 kg opremljen sofisticiranim kamerama, te da je s njime uspostavljen kontakt i razmjena podataka između kontrolonog centra i same letjelice.

mljecni-put-3 lansiranje
mljecni-put-3 trajektorija

Raketa „Mliječni put 3“ nakon nekoliko neuspješnih pokušaja ovoga je puta svoj posao odradila uspješno. Satelit „Sjajna zvijezda 3“ pozicioniran je u niskoj Zemljinoj orbiti na visini od 500-tinjak kilometara. Tim je činom Sjeverna Koreja pretekla ljutitog južnog rivala i postala deseta država na planeti sposobna da u svemir vlastitom raketom pošalje letjelicu izrađenu u vlastitoj režiji.

Sama raketa temeljena je na staroj Ruskoj tehnologiji. Smatra se kako bi njezin domet u NEmiroljubive svrhe bio oko 13.000 kilometara s atomskom bojevom glavom što je primjerice dovoljno za raketiranje ciljeva u SAD. E sad, svima je jasno kako se rakete namijenjene lansiranju svemirskih letjelica itekako mogu upotrijebiti i u neke druge svrhe. Uostalom MIROljubive rakete su i nastale kao nusproizvod NEMIROljubivih raketa. U demokratskim zemljama svijeta koje su ovladale svemirskih tehnologijama to je nešto pozitivno. Problem je sada nastao iz razloga što se Sjeverna narodna demokratska republika Koreja u svijetu nešto i ne doživljava kao demokratska zemlja te joj ekipa koju predvode SAD i Južna Koreja pošto poto osporavaju pravo da se bavi raketicama nemale nosivosti. Tko tu koga zapravo drži budalom ostavimo na dušu demokratskim i nedemokratskim analitičarima. Činjenica je kako se Sjeverna Koreja upisala u povijest kao deseta po redu zemlja članica svemirskog kluba. Njihovi južni susjedi, iako razvikane tehnološke superiornosti, prije samo nekoliko dana morali su gledati kako se njihova raketna uzdanica po tko zna koji puta mora pokunjeno vraćati u hangar na nova ispitivanja i testiranja. Sjever je pobijedio Jug ma koliko mi šutjeli o tome. Tko je tu pušioničar a tko pipničar ostaje nam da vidimo. Možda jednog 21. decembra zaista i dođe do smaka svijeta pa sve ovo i ne bude važno. Nadajmo se samo kako nikada niti jedna demokratska ili manje demokratska interkontinentalno-svemirska raketa neće biti upotrijebljena za loptanje s atomskim bojevim glavama ni prema kome.

Osobno upućujem čestitke Sjevernokorejcima na tehnološkom uspjehu i postavljanju metereološkog satelita u svemir. Isto ću to napraviti i kada to pođe za rukom Južnoj Koreji, Bangladešu, Palestini, Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji... Svemir je naša budućnost i već danas čovjek u svom svakodnevnom životu i radu direktno ovisi o svemirskim tehnologijama a da toga i nije svijestan. Pitate li me za mišljenje (no dobro, znam da Ne ali želim ga napisati) bio bih najsretniji kada bi u ovom trenutku mješovita Palestinsko-Iransko-Sjevernokorejska osmeročlana posada svemirskog broda bila u Marsovoj orbiti i spremala se za slijetanje na crvenu planetu. To bi značilo da je čovječanstvo već dobrano na putu prema zvijezdama i da se više ne vrtimo oko Zemlje s bezidejnim pogledom na budućnost. Tada bi umjesto na dvotjedni odmor na jednom kamenom molu plaže pokraj Rovinja s jednom predivnom plavom ženom bez problema mogao birati neku od turističkih baza na Mjesecu pa makar ona bila i sa samo dvije zvijezdice na vratima hotelskih soba...

 


Reakcije na severnokorejsko lansiranje

Severna Koreja postala članica kosmičkog klubaKomentari  
marino1
0 #14 marino1 17-12-2012 22:46
ajd da zaljucimo kako o ovome imamo razlicite stavove, sto je u redu

molio bih samo da mi (zorkic) ne amputira da "blagonaklono" gledam na naoruzavanje sjevernekoreje jer to nije tocno

raspravu o ovome najboolje nastavimo na letenci ili tako nesto, pisanje smo iscrpili
Sreten
0 #13 Sreten 17-12-2012 19:53
Netreba zaboraviti i činjenicu koja je ovde možda bitna po meni a to je DA NEMA SEVERNE KOREJE, IRANA I SLIČNIH VLASTI, AMERIKA i ostali NE BI IMALA OPRAVDANJE ZA VELIKE I ENORMNE VOJNE BUDŽETE TAKO DA BI I MOĆNI PROIZVOĐAČi NAORUŽANJA OSTALI PRAZNIH ĐZEPOVA.
Sve je u biti politika ustvari nečiji interes.
PS.
I ovaj kod vam je veoma nezgodan za slanje komentara npr. IilL
Aleksandar Zorkić
0 #12 Aleksandar Zorkić 17-12-2012 16:52
1. Govorimo o zvaničnim delegacijama. Što se špijuna tiče, oni u ovoj priči nisu bitni.
2. Da, ali pričamo o naoružavanje S. Koreje. Njene pretnje sam pomenuo da bih obrazložio svoju bojazan od njenog naoružavanja.
3. Rekao si da je ova raketa miroljubiva, a ja sam to osporio. To što su i neke druge rakete opasne na čini ovu severnokoreansk u miroljubivom.
4. Ih, pa nemoj me terati da čitam 3 ekrana toga što je rekao glas Rusije. Napiši mi ukratko preko GT o čemu se radi (ili ću ja tebi poslati članak na 6 ekrana :-).
5. Iz tvojih komentara zaključujem da ti opravdavaš naoružavanje S. Koreje. OK, ja ne.
Aleksandar Zorkić
0 #11 Aleksandar Zorkić 17-12-2012 16:30
Hvala na komentaru. Ja ne govorim o politici, nego iznosim svoju reakciju na članak g. Tumpića koji blagonaklono gleda na naoružavanje S. Koraje (a to naoružavanje u svojim izjavama i to u pretećem tonu potencira i sam Kim Il Un). Ako neki autori i čitaoci mogu da pozdrave lansiranje rakete koja može da ponese nuklearnu bombu, valda mogu i ja da izrazim svoj negativan stav prema tome (i na postavljeno pitanje odgovorim zašto tako mislim).
Zaista ne vidim iz kog razloga sada u ovu priču uvodite druge zemlje. Možda mislite: ako SAD, Rusija, Kina itd. imaju nuklearno naoružanje, onda to naoružanje treba dozvoliti i svim ostalim zemljama. Takav stav, sem nekoliko izuzetaka, ne podržava ni jedan zemlja na svetu, pa ni naša.
mmcc
0 #10 mmcc 17-12-2012 15:49
Mislim da bi ovakav "dijalog" trebalo preneti na forum, ako mu je i tamo mesto.
marino1
0 #9 marino1 17-12-2012 00:53
1a) o da bilo ih je i zasigurno medju novinarima nisu bili samo novinari
2a) hahaha, o prijetili su i sjevernoj koreji i to nemali broj puta, svaki se dan prijeti nekoj zemlji u svijetu od strane "demokratskih" zemalja
3a) pricamo o cinjenicama, jel OVA raketa bila miroljubiva ili nije? za usporedbu koliko je raketa s demokratskim porijeklom bilo miroljubivo?
4) pogledaj ovo; http://www.space-travel.com/reports/New_member_of_the_exclusive_space_club_999.html
Aca
+1 #8 Aca 16-12-2012 23:47
@Aleksandar Zorkić
"Ta zemlja je opasna. Ona neće prezati da ratuje bez obzira na cenu. Njoj ljudski život ništa ne znači."

Dragi g. Zorkiću, svi znamo i mnogo veću i jaču zemlju koja "neće prezati da ratuje bez obzira na cenu" i kojoj "ljudski život ništa ne znači". Osetili smo njeno milosrđe na sopstvenim leđima. Ko je tu demokrata a ko terorista, mogli bi da raspravljamo do "smaka sveta", ali, bar na ovom sajtu ne bi trebalo da bude mesta politici. Da, mislim i na ranije Vaše komentare.
Srdačan pozdrav.
Aleksandar Zorkić
0 #7 Aleksandar Zorkić 16-12-2012 22:47
1. Pa da, to je bio jeftin trik za narod. Naravno da se niko nije odazvao tom pozivu.
2. Ni ja nisam našao podatak da se bavi terorizmom, ali jesam da je mnogo puta pretila i verbalno i neverbalno i to ne samo Južnoj Koreji. Ta zemlja je opasna. Ona neće prezati da ratuje bez obzira na cenu. Njoj ljudski život ništa ne znači.
3. Pa naravno. I puška je prvo prazna, pa se napuni. Besmisleno je slati u orbitu bombu koja neće eksplodirati. Ali, sledeći put ta raketa može poneti i opasan teret i to je problem.
Aleksandar Zorkić
0 #6 Aleksandar Zorkić 16-12-2012 22:45
Pre svega nisam rekao da SK podržava terorizam. Naveo sam samo primer u koji treba da pokaže da je nuklearna tehnologija jako opasna u opasnim rukama.
E sad, S. Koreja je do sada mnogo puta pretila Južnoj Koreji, ali i SAD, pa, mislim i Japanu. Nisu to uvek bile samo verbalne pretnje. Iz svega toga se može izvući zaključak da je ta zemlja opasna i da je bolje da nema nuklearno oružje koje bi, ona prema sopstvenim izjavama rado upotrebila.
Tridesetih godina svet je zažmurio na Nemačko naoružavanje, na prvokacije, anšluse. I onda smo dobili najopasniji rat u istoriji.
marino1
+1 #5 marino1 16-12-2012 20:23
@zorkic
komentar na tvoj komentar prijatelju,ovaj puta bez "politike"
1) posteno bi bilo reci kako je sjeverna koreja omogucila novinarima (s zapada, istoka, sjevera i juga) da na licu mjesta prisustvuju lansiranju rakete te vide sto se i kako radi prije lansiranja sto bas i nije odlika vojnog tajnog programa, posteno bi bilo reci da su uredno najavili let rakete i sto ona nosi, posteno bi bilo reci da su radi izbjegavanja tenzija programirali putanju nepovoljniju nego da su primjerice isli preko japana
2) nisam jos naisao na podatak da se sjeverna koreja bavi terorizmom, ako sam i krivu - volio bi da me se ispravi...posto je samo indicije i konstrukcije da je #sve# u sjevernoj koreji prijetnja svjetskom poretku, no svojednobno su nepobitni dokazi o postojanju ""neke"" plinovite materije u iraku (radi koje benzin danas placamo "puno skupo") rasplinuti pa nam je cak i priznato da nije bilo nikakvih dokaza a da je bilo i trunke toga otrovnim komadicem plinskog otrova mahalo bi nam se ispred ociju ko s majmunskim trofejem...stog a sam i ovdje kriticki oprezan
3) cinjenica je da je "Mljecni put 3" lansiran u miroljubive svrhe te da se u zemljinoj orbiti nalazi "Sjajna zvijezda 3" kao meteorološki satelit (opet u miroljubive svrhe) ako na sebi i ima kamere visoke razlucivosti neka ih ima, google earth takodjer snima u visokoj rezoluciji pa na njemu mogu vidjeti pojedine male kamene ploce terase koju sam radio prosle godine (nisam naisao na podatak da je google earth vojni projekt)

to su cinjenice, ostalo su interpretacije
Dodaj komentar