Astronautika: misije

 lansiranje

Dvanaestog decembra 2012. u 00:49 UTC (06:49 BG vreme) Severna Koreja je uspešno lansirala raketu-nosač " Unha-3"  ("Galaksija-3") sa satelitom "Kvang Muongsong-3" (Kwangmyongsong - "Sjajna zvezda"). 

Lansiranje je obavljeno iz raketnog centra Sohae. 

U planirano vreme,  9 minuta i 12 sekundi posle poletanja, satelit se uspešno odvojio od rakete-nosača i ušao u orbitu oko Zemlje sa parametrima - nagib 97,4 stepeni, period 95 minuta i visina 494 x 588 km. 
Kosmički aparat  mase 100kg je  namenjen za snimanje zemljine površine i praćenje vremenskih prilika.

raketodrom

Prema informacijama iz Severne Koreje, snimci sa satelita će biti korišćeni u analizi poljoprivrednih potencijala države i rano upozorenje da bi se izbegle elementarne katastrofe.

Koliko je poznato, od 1998. ovo je peto lansiranje raketa Severne Koreje. Do sada su zabeležena tri bezuspešna pokušaja (2006, 2009. i 2012.) lansiranja rakete-nosače "Unha-3".

Kao što smo već pisali, "Unha-3" je razvijena na bazi starih sovjetskih balističkih raketa, pretpostavlja se u ranijoj fazi uz podršku kineskih i ruskih stručnjaka.

Takodje, znajući o vezama izmedju Severnokorejska i Iranske kosmička agencija može se pretpostaviti da su i iranski stručnjaci u potonjoj etapi razvoja rakete-nosača i satelita možda bili uključeni u neke od ovih radova.

Ono što je takodje izvesno je da su stručnjaci Severne Koreje takodje, u pojednim etapama, pomagali razvoju iranske kosmičke tehnologije.  

Satelit je zaveden u katalog Strateške komande SAD pod brojem 39026. Takodje, satelitu je prisvojena medjunarodna oznaka 2012-072A.  
Kako se sa lansiranjem južnokorejske rakete "Naro-1" sa prvim stepenom ruske proizvodnje kasni, Severna Koreja je ovim grandioznim uspehom pretekla svog južnog suseda u svojevrsnoj kosmičkoj trci izmedju dve korejske države.    

Na taj način, Severna Koreja je postala deseta članica "Velikog kosmičkog kluba", u kome se nalaze države koje su svojim raketama-nosačima, sa svojih kosmodroma u orbitu lansirali sopstvene satellite.  

 Tu se već godinama nalaze SSSR/Rusija, SAD, Francuska, Japan, Kina, Velika Britanija, Indija, Izrael i Iran.


Severna Koreja odlaže lansiranje rakete dugog dometa?

Japan je naredio svojim snagama da uništi raketu Severne Koreje ako uđe u japanski vazdušni prostor. SAD su uputile brodove sa antirakatnim balističkim kapacitetima... 


Sjeverna Koreja spremna za novi raketni pokus

... radi o mirnosdopskom s kod drugih o vojnom programu a sve ovisi iz kojeg se kuta promatranja gleda na stvari.   Da li Severna Koreja predstavlja pretnju ... samo maska za testiranje ...

 Da li Severna Koreja predstavlja pretnju
(Astronautika/Misije)

Da li Severna Koreja predstavlja pretnju za region i mir u svetu? Nesreće su sastavni deo raketne tehnike, što su se uverili i Amerikanci i Rusi, a nedavno i ...
Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...