Astronautika: misije

North Korea Rocket Launch

Severna Koreja (KNDR) je uspešno lansirala 12. o.m. raketu-nosač “Mlečni put 3” sa satelitom “Jarka zvezda 3”. Masa satelita je 100 kg. a visina orbite 500 km. Orbita je karakteristična za vojne (obaveštajne) satelite, kao i za naučna istraživanja (prirodni resursi, meteorologija, i dr.). Time je KNDR postala deseta kosmička država.

kim
Koreanski lider
Kim Džong Un posmatra lansiranje

Članice SB UN osudile su lansiranje kao narušavanje rezolucija SB 1718 i 1874 (donete pre nekoliko godina) i regionalne stabilnosti. SB je aprila o.g. (posle neuspelog prvog lansiranja) zahtevao od Severne Koreje da se odrekne svih novih lansiranja sa koriščenjem raketa balističke tehnologije i izrazio rešenost da donese odgovarajuće mere u slučaju ponovnog lansiranja. Posle 12. o.m. SAD su pozvale na odlučujući odgovor na “ovaj korak Severne Koreje koji je zamaskirano ispitivanje balističke rakete”. Inače, eksperti smatraju da je dolet ovakve rakete 13.000 km., a američka strateška komanda uočila pojavu (na orbiti) novog satelita. Rusija smatra da lansiranje “izaziva duboku žalost”. Kina (saveznik KNDR) je izrazila žaljenje povodom lansiranja, ali smatra da bi odgovor UN trebao biti suzdržan, odnosno “mudar i umeren kako se ne bi narušila stabilnost i kako bi se izbeglo pogoršanje situacije”. Nemačka smatra da je  Severna Koreja grubo prekršila medjunarodne obaveze i da je “vreme da se Pjongjangu pošalje jasna poruka”. V. Britanija podvlači da SB mora “reagovati brzo i odlučno na današnju provokaciju”. Japanski nacionalni savet bezbednosti je održao hitno zasedanje i naložio članovima japanske Vlade konsultacije sa SAD, Južnom Korejom, Kinom i Rusijom u vezi “ sa nedopustivim lansiranjem”. Lansiranje je osudila i Južna Koreja, koja smatra da je u 2012. godini Severna Koreja na lansiranje raketa potrošila 1,3 mlrd. dolara.

 ***

Severna Koreja izjavljuje da neće, bez obzira na reakcije medjunarodne zajednice, prekinuti svoj kosmički program (ili raketni program). Oni slave ovo lansiranje (“slanje na orbitu veštačkog satelita”) i ističu da će ono učvrstiti autoritet novoj severnokorejskog lidera i, izgleda, ne boje se novih sankcija. Smatraju lansiranje satelita svojim zakonskim pravom, koje je u cilju mira i razvoja zemlje. Čini se da Severna Koreja shvata kompleksnost “reskira”, ali istovremeno su i svesni da vlastiti režim može izgubiti mnogo više ako unutar zemlje ljudi izgube veru u svoju vojnu nadmoć. U svakom slučaju lansiranja danas nisu samo tehnologija.

Author: Milorad Crevar

Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 23 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...