Astronautika: misije

Samo što je završena misija MKS-32. Aparat za sletanje (SA) kosmičkog broda "Sajuz TMA-04M" uspešno je aterirao 17. septembra u 06:52 č (po moskovskom vremenu, 08.52 č u Srbiji), 86 km severoistočno od grada Arkalika, na severu Kazahstana.

Soyuz TMA-04M rocket on the launch pad
Soyuz_TMA-04M

Sletanje je obavljeno u normalnom tzv. "kontrolisanom" režimu spuštanja, tačno na vreme i sa izvandrednom preciznošću, upravo onako kako je i planirano.

Na Zemlju su se vratili članovi 32-ge dugotrajne ekspedicije na Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS) - komandant broda Genadij Padalka (RKA) i brodski inženjeri Sergej Revin (RKA) i Džozef Akaba (Joseph Acaba, NASA). Ova posada je lansirana sa Bajkonura prema MKS 15. maja. Ukupno trajanje njihove misije iznosi 124 dana, 23 časa i 51 minut.

Pre odvajanja broda od MKS, Padalka, koji je bio komandnat misije MKS-32/33, je prvo predao komandu ruskog segmentu stanice Juriju Malenčenku. Onda je usledio tradicionalan zajednički oproštajni susret dveju posada (jedna od vrlo retkih prilika kada su svi članovi ruskog i američkog segmenta MKS skupa). Tada je Padalka korišćenjem malog zvona na stanici simbolično predao komandnu kompletnoj MKS astronautu NASA-e Suniti Vilijams (Sunitha Williams).

Ujedno, od tog trenutka je došlo do oficijelne promene broja misije, sa MKS-32/33 na MKS-33. 
Do dolaska sledeće dugotrajne ekspedicije koji je planirana sredinom oktobra, na MKS će istraživanja nastaviti pored Vilijamsove i Malenčenka i japanski astronaut Akihiko Hošide. 


Odvajanje kosmičkog broda "Sajuz TMA-04M" od malog istraživačkog modula "Pirs" (MIM-2) je obavljeno u 03.09č. Manje od četiri časa kasnije, posle kočenja i obacivanja orbitalnog i instrumentalnog odseka, prolaska kroz atmosferu i u samom finišu aktiviranja padobranskog i retroraketnog sistema kočenja, SA je blago sleteo u kazahstansku stepu.

Za Padalku ovo je bio četvrti let u kosmos, Akaba je drugi put bio na orbiti, dok je Revin imao kosmički debi. 

Soyuz TMA-04M crew
Acaba, Padalka and Revin

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 22 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...