Astronautika: misije


Vojni kosmonauti skidaju uniforme

roskosmosU Centru za obuku kosmonauta "Jurij Gagarin" (CPK) u Zvezdanom gradu odavno nije bilo ovako živo. Posle transfera u civilne ruke "Roskosmosa", od svih oficira (njih oko 300) u Centru je zatraženo da postanu civilna lica. Tako su svi kosmonauti, osim Dmitrija Kondratjeva, okačili svoje uniforme o zid i sada imaju civilni status. Neko od njih, kao Padalka koji se trenutno nalazi na MKS, su zbog godina već ispunili vojni rok za odlazak u penziju, dok su drugi, mladji kosmonauti morali da se odreknu svog vojnog statusa.

Rekli smo – osim kosmonauta Kondretjeva, koji je pre nekoliko dana napustio CPK i otišao u vode prvitanog biznise. Pukovnik Kondratjev je inače jednaput leteo na MKS, i trebao je da komanduje brodom "Sajuz TMA-14M" koji će septembra 2014. prevesti posadu MKS-41/42 do Kosmičke stanice.

Nova posada MKS završava pripreme

ISS-625x327Za to vreme u finalnu fazu ulaze pripreme kosmonauta sledeće misije na MKS33/34. Ruski deo osnovne (Oleg Novicki i Jevgenij Tarelkin) i rezervne posade (Pavel Vinogradov i Aleksandar Misurkin) prošli su bez problema kroz završne medicinske preglede. Takođe, pred Komisijom CPK-a predvođenom direktorom Centra proslavljenim kosmonautom Sergejom Krikaljovim, kosmonauti obe posade su polagali testove ručnog upravljanja spajanja kosmičkog broda "Sajuz" sa MKS i radove sa mehničkim kranom na ruskom segmentu stanice.

Kosmonauti Novicki i Tarelkin i američki astronaut Kevin Ford (koji su dublirali posadu MKS31/32 Genadija Padalke) treba da polete prema MKS 15. oktobra brodom "Sajuz TMA-06M" i tamo pridruže Suniti Vilijams, Juriju Malenčenku i Akihido Hošide. Njihovi dubleri, Vinogradov, Misurkin i astronaut NASA-e Kristofer Kasidi (Chrsitopher Cassidy) će leteti na stanici kao članovi misije MKS35/36 u martu 2013.

Proširuje se grupa ruskih kosmonauta

Dok se buduće posade Kosmičke stanice intenzivno pripremaju za predstojeće misije, grupa kosmonauta CPK se postepeno povećava. Komisija CPK je početkom avgusta donela rešenje o imenovanju četiri kandidata iz grupe koja je počela opštu obuku 2010. za kosmonaute-istraživače.

Novi kosmonauti "Roskosmosa" su:

 Ivan Vagner
 Sergej Kud-Sverčkov
 Denis Matvejev
 Sergej Prokopjev

Tri preostala člana ove 15-ta grupa kosmonauta CPK (od one istorijske Gagarinove grupe iz 1960.) završavaju opštu obuku krajem godine. To su:

 Andrej Babkin
 Svjatoslav Morozov i
 Aleksej Homenčuk.

Očekuje se da će ubrzo zatim i oni biti uvršteni u grupu ruskih kosmonauta i pristupiti pripremama za neke od budućih kosmičkih misija, prvo u okviru grupe, a zatim u okviru odredjenih posada. Kosmonauti ove grupe mogu da budu imenovani u kosmičke misije negde posle 2016/17.

I to nije sve kada su novi ruski kosmonauti u pitanju. Iz CPK-a samo što je stigla vest da je osam kandidata iz najnovije 16-te grupe kosmonauta CPK (Grupa 2012.) pridodato korpusu Centra. Direktor "Roskosmosa" Vladimir Popovkin je ovu grupu kosmonauta nazvao "mesečevom", jer se očekuje da će neki od ovih kosmonauta učestovati u letovima na Mesec, početkom sledeće decenije.

Kao što smo javljali, novi kosmonauti su izabrani preko prvog javnog konkursa organizovanog u Rusiji. Na konkursu se prijavilo negde oko 300 zainteresovanih, od kojih je polovina odmah ispala jer nisu zadovoljavali elementaren kriterujem konkursa sa kosmonaute. Kažu da je među njima bilo mladih ljudi koji su mislili da će leteti na orbitalnoj stanici "Mir" (koja je potopljena pre više od jedne decenije), ili koji su mislili da misije na MKS ne traju duže od mesec dana (tipično trajanje misija je šest meseci, a već se analiziraju planovi za jednogodišnje letove u kosmos). Ovako mali broj kandidata među mladim Rusima jako je zabrinuo rukovodioce ruskog kosmičkog programa. Propusti koji su postojali tokom prvog javnog konkursa, kažu u Centru za obuku kosmonauta, će definitivno biti ispravljeni tokom sledećeg konkursa koji će biti održan za dve godine.

Elem, osam kandidata je dobilo zeleno svetlo da pristupi opštoj obuci. Među njima, nezvanično saznajemo se nalaze i dve mlade žene. Iako imena novih kandidata još uvek nisu obavljena, takodje nezvanično saznajemo imena šest muških članova nove grupe ruskih kandidata-kosmonauta:

 Oleg Blinov
 Fjodor Girusov
 Pjotr Dubrov
 Ignjat Ignjatov
 Sergej Korsakov
 Andrej Fadjejev.

Žene-kosmonauti

Izbor još uvek neimenovanih budućih žena-kosmonauta "Roskosmosa" je takodje vrlo zanimljiv, budući da za razliku od Amerikanki, Evropljanki, sada vidimo i Kineskinja, Ruskinje nisu baš toliko zainteresovane za čari kosmičkih letova. Jedina Ruskinja u Grupi kosmonauta CPK Jelena Serova je posle intervencije direktora "Roskosmosa" Vladimira Popovkina uvrštena u posadu MKS41/42 koja leti u kosmos septembra 2014. Poslednja Ruskinja u kosmosu Jelena Kondakova je inače letela pre 15 godina.

A već u sledećoj misiji posle lansiranja Serove – znači misiji MKS42/43, koja treba da počne novembra 2014. lansiranjem kosmičkog broda "Sajuz TMA-15M" učestvovaće jedina žena u evropskoj Grupi astronauta – Italijanka Samanta Kristoforeti (Samantha Cristoforreti). Ona je treći član poslednje grupe astronauta ESA-e (posle Italijana Luke Permitana i Nemca Aleksandera Gersta) koja je uvrštena u jednu od budućih posada MKS. Ovom posadom će komandovati ruski kosmonaut, veteran sa "Mira" i MKS Sergej Zaljotin (koji se posle kraće političke karijere vratio kosmonautici), dok će Teri Virts (Terry) predstavljati NASA-u. Tako će se, ako sve bude u redu, tokom misije MKS42/43 na Kosmičkoj stanici 2014/15. istovremeno nalaziti dve predstavnice lepšeg pola, Ruskinja Serova i Italijanka Kristoforeti.

 

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...