Astronautika: misije

Upravo pristigla vest:
Kina planira da lansira svoju prvu kosmičku mini-orbitalnu stanicu - laboratoriju "Tjangun-1" (Tiangong - "Nebeski dvorac") između 27. i 30. septembra 2011.

China_Tiangong-1
Tiangong - umetnička predstava

Privode se kraju provere sistema modula i rakete-nosača "Dugi marš II-F" ("Chanchzhen II-F"). Raketa je 21. septembra postavljena na lansirnu rampu kosmodroma Czjucjuan (severozapadna Kina).

Evo i nekoliko najnovijih vesti:

• Danas (21. sepetembra) sa rampe broj 81 kosmodroma Bajkonur je uspešno lansiranvojni satelit serije "Kosmos" raketom "Proton" sa potisnim stepenom "Briz-M". Bilo je to prvo lansiranje "Protona" posle nedavne katastrofe.

• Pad satelita UARS se očekuje 23. septembra, ranije nego što se očekivalo zbog naglog porasta Sunčeve aktivnosti koje je dovelo do 'komešenja' gornjih slojeva atmosfere. Satelit je za samo pet dana izgubio 20 kilometara visine. Moguća oblast pada nesagorelih delova satelita UARS su između 57 stepena severne i 57 stepena južne geografske širine. Delovi satelita mogu pasti u zoni dužine preko 800 kilometara. Očekuje se da 26 fragmenata ukupne mase oko pola tone proći kroz atmosferu i pasti na Zemlju. Najteži nesagoreli deo satelita biće težak oko 150 kg.

gty_uars_satellite_jef_110920_wg
Satelit UARS

• Navigacioni satelit "Glonas-M" će biti lansiran raketom-nosačom "Sajuz" 1. oktobra sa kosmodroma Pleseck. Biće to prvo lansiranje rakete "Sajuz" posle neuspeha proteklog avgusta.

• Lansiranje "Sajuza TMA-22" sa sledećom osnovnom posadom MKS-a je odloženo za dva dana, sa 12. na 14. novembar.

• Lansiranje prvog privatnog kosmičkog broda "Dragon" ("Zmaj") odloženo je za prvu polovinu 2012. zbog promene u grafiku lansiranja teretnih i transportnih brodova "Progres-M" i "Sajuz TMA-M" prema Međunarodnoj kosmičkoj stanici (MKS). Predviđeno je da teretni brod "Dragon" priđe MKS, sa koje će ga astronuati NASA-e dohvatiti mehaničkom rukom i spojiti sa stanicom. Ako ovaj eksperimentalni let prođe bez problema, direktor kompanije "SpejsX" (SpaceX) koja gradi brod "Dragon" i njegov nosač "Falkon" (Falcon) Ilon Mask (Elon Masc) očekuje da će brod biti razvijen i u pilotiranu verziju.

Dragon_ISS
Dragon prilazi Stanici - umetnička predstava

• Upre zonu 31 kosmodroma Bajkonur u toku su prepreme rakete-nosača "Zenit-2SB" i telekomunikacionogo satelita "Intelsat-18" koje će biti obavljeno u oktobru.

• U toku su vakuumska ispitivanja terenog broda "Progres-13M" čije je lansiranje raketom "Sajuz" prema MKS-u planirano 30. oktobra.

• Učesnici eksperimenta imitacije leta čoveka na Crvenu planetu "Mars-500" koji se odvija u podmoskovskom Institutu biomedicinskih problema izjavili su da su umorni od monotonog života u dugotrajnoj izolaciji, ali da se osećaju dobro, da su zadržali dobre odnose i da nemaju nameru da prekinu ovaj jedinstveni eksperiment. Posada sastavljena od tri Rusa, dva Evropljanina (Italijan i Francuz) i jednog Kineza se nalazi u modulima "marsijanskog broda" već 474 dana i priprema se za "povratak na Zemlju" posle simulirane misije tokom koje su se takođe tri člana posade "iskrcala" na površinu Marsa. Eksperiment će trajati 500 dana i biće završen za oko mesec dana.

mars500
Jedna prostorija "marsijanskog broda"

• Na Bajkonuru idu intenzivne pripreme još dve rakete-nosača "Proton" koje će pre kraja godine lansirati tri ruska navigaciona satelita "Glonas-M" i telekomunikacini satelit QuetzSat-1.

• Kineski kosmonaut Fej Czjun Lun je izjavio da se u odredu kineskih tajkonauta priprema 19 muškaraca i dve žene. Četrneast članova kineskog Odreda kosmonauta pripada prvoj grupi, dok su preostali clanovi, uključujući i dve žene iz druge grupe kosmonauta. Od 2003. Kina je obavila tri kosmička leta u trajanju od jednog do pet dana, uključujići i izlazak jednog kosmonauta u otvoreni kosmos. Czjun Lun je izjavio da je cilj obaviti letove srednje i velike dužine. Prepreme kineskih kosmonauat traju od 5 do 8 godina. Kada su kosmonauti odabrani za neku od sledećih misija, oni žive u Centru za prepipremu kosmonauta u posebnim sobama i odlaze kući samo tokom vikenda. Czjun Lun je takođe izjavio da je kineski Centar modernizovan i nedavno proširen sa krilom koje je namenjeno međunarodnoj saradnji.

• U toku su prepreme lansiranja ruske međuplanetarne letelice "Fobos-Grunt" prema Marsu raketom "Zenit"planiranom u novembru.

• Kina namerava da 2013. obavi spuštanje aparata "Change-3" na površinu Meseca, kao početak druge etape kineskog programa istraživanja našeg najbližeg nebeskog suseda.

• Lansiranje najjače evropske rakete-nosača "Arijana-5" sa kosmodroma u Kuruu (Francuska Gijana) sa telekomunikacionim satelitima "Arabsat-5C" i SES-2 planirano u sredu, 22. septembra, otkazanao je na neodređeno vreme zbog štrajka zaposlenih u italijanskoj kompaniji "Telezpazio" koja opslužuje radarska postrojenje na kosmodromu.

Ariane_5

Grujica Ivanović
Author: Grujica Ivanović
Menadžer planiranja električnih mreža u australijskoj kompaniji Ergon Energy, magistar elektrotehnike. Napisao je veliki broj članaka iz oblasti istraživanja kosmosa koji su objavljeni u časopisima "Galaksija", "Front", "Duga", "Planeta", "Astronomija", "Astronomski magazin", Spaceflight i “Vasiona”, i u dnevnim listovima "Politika", "Večernje novosti" i "Srpska reč". Takođe, u časopisu Power Transmission and Distribution objavljuje stručne tekstove iz elektrotehnike. Pre odlaska u Australiju radio je u EPS/"Elektrokosmet", dok je na RTV Priština uređivao televizijske emisije “Horizonti nauke” i “Ekološki krug”. Autor je dve knjige iz kosmonautike: "Kosmički vremeplov" (1997, BIGZ, Beograd) o prvim programima čovekovog leta u kosmos i "Salyut: The First Space Station - Triumph and Tragedy" (2008, Springer-Praxis, London-New York) o tragediji posade prve orbitalne stanice "Saljut". Jedan je od inicijatora projekta prvog srpskog veštačkog satelita "Tesla-1". Član je Britanskog interplanetarnog društva i Instituta inženjera Australije.

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 9 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 9 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 14 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 20 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...