Astronautika: misije

 sts_all
Raketoplani, kompilacija lansiranja svih pet letjelica

NASAin raketoplan Atlantis odspojen je jučer u 08:28 s Međunarodne svemirske postaje. Astronauti sada vrše posljenje provjere sigurnnosne letjelice prije pokretanja slijeda naredbi za manevriranje koje će ih dovesti na putanju spuštanja na Zemlju. Kada kotači raketoplana Atlantis četvrtak u 11:56 dotaknu pistu na Floridi biti će to kraj ere NASAinih krilatih letjelica s ljudskom posadom – „space shuttle“.

Od prvih crteža i eksperimenata s ovakvom vrstom letjelica prošlo je više od četrdeset godina. Prvi let nekog raketoplana (Columbia) uspješno je odrađen 12. travnja 1981. Naredna tri desetljeća obilježilo je ukupno 135 letova od kojih su dva završila tragično (Columbia STS-51L i Challanger STS-107) pri čemu je smrtno stradalo 14-tero astronauta. Ukupno je izgrađeno pet letjelica koje su ostvarile svemirske misije i još nekoliko modela za ispitivanja ili kao eksponati. Točan troškovnik programa raketoplana vjerojatno nitko nezna, no smatra se kako bi cifra od preko 200 milijardi USD utrošenih u gradnju, misije i održavanje letjelica i infrastrukture bila donja granica realnosti. Misije raketoplana mogle su se pratiti i iz naših krajeva i to golim okom. Naime raketoplani su se na noćnom nebu vidjeli kako preljeću i iznad Hrvatske. Refleksija Sunčeve svjetlosti od njihove konstrukcije bila je dovoljna da ih zapazimo kao sporoputujuće zvijezdice među zvijezdama stajačicama.

Nakon slijetanja NASA je zakazala veliku press konferenciju za novinare kojoj će prisustvovatii četveročlana posada Atlantisa. U vrijeme kada je program nastajao rivalstvo tadašnjeg SSSRa i SADa bilo je na vrhuncu. Suradnja u svemiru bila je skoro pa nezamisliva, a letovi ruskih astronauta u američkim letjelicama ili obrnuto više plod „teške“ znanstvene fantastike nego moguće realnosti. Prilike su se tijekom tri desetljeća aktivne upotrebe raketplana umnogome promijenile amerikanci lete u ruskim letjelicama, rusi u američkim a Međunarodna svemirska postaja vrijedna preko 150 milijardi USD plod je suradnje vrste koju nazivamo homo sapiens. Iako su raketoplani počesto osporavani u tehničkom i ekonomskom smislu, nepobitna je činjenica kako su obilježili svemirsku eru i ušli u naše domove putem knjiga, vijesti, filmova.. Posljednje sate Atlantisa u svemiru iz naših krajeva nažalost nećemo moći vidjeti.

sts_all2
Raketoplani, podaci o ostvarenim misijama


Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...