Astronautika: misije

Bespilotna letjelica Europske svemirske agencije ATV Johannes Kepler odvojena je od Međunarodne svemirske postaje ponedjeljak u 16:46. Dan ranije astronauti su zatvorili vrata letjelice koja se u svemiru nalazila od februara ove godine. Danas u 19:07 raketni motori ATV-2 usmjetiti će letjelicu na put bez povratka. Ulaskom u niže slojeve atmosfere letjelica će usljed velike brzine i trenja izgorjeti a ostaci će pasti po planiranoj ruti Pacifika.

ATV2_odvajanje-od-ISS
Odvajanje ATV-2  od ISSa

U samoj letjelici nalazi se gotovo dvije tone smeća koje su astronauti postavili u teretni odjeljak ATV a koje ne mogu samo izbaciti iz ISSa u okolni prostor. Oko 22:52 mala vatrena buktinja nakratko će zabljesnuti iznad Pacifika. Biti će to kraj letjelice koja je svoj posao opskrbe ISSa odradila perfektno. Ovog puta inženjeri su na ATV postavili mali uređaj za praćenje tijeka leta i destrukcije letjelice koji će podatke o položaju i putanji slati IRIDIUM satelitima u Zemljinoj orbiti. Europljanima su ti podaci važni poradi daljnjih planiranja misije i sigurnosnih koridora prilikom dezintegracija letjelica (ne samo ATV već i drugih satelita) kako ne bi došlo do problema u vodenom i zračnom prometu u blizini trajektorije rušenja istih. Snimač leta mase svega nekoliko kilograma posljednje podatke odaslati će na visini od 18 km iznad mora. Nije predviđen njegov pronalazak i spašavanje.

atv1_destrukcija
Snimak destrukcije ATV1 iznad Pacifika

ISS će noćas u tri navrata biti vidljiva iz naših krajeva i to u vremenu od; 21:50 – 22:04, 23:35-23:40, 01:11-01:12, na sjeverozapadu. Trenutni položaj ISSa možete uživo pratiti putem ove web stranice; http://www.n2yo.com .

iss_21062011_zemlja
Putanja ISSa 21.06.2011. iznad naših krajeva


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...