Astronautika: misije

sts135_atlantisRaketoplan Atlantis prevezen je prvog dana juna iz velike zgrade za sklapanje raketoplana (VAB) na lansirnu rampu Kennedyjeva Svemirskog centra na Floridi. Gotovo istovremeno, nešto podalje na pistu broj 15 sletio je raketoplan Endeavour.

Četvero iskusnih astronauta, zapovjednik Christopher Ferguson, pilot Douglas Hurley te specijalisti misije Sandra Magnus i Rex Walheim obaviti će zadnji let nekog raketoplana u povijesti američkog programa „space shuttle“.

Tijekom srpnja na dvanaestodnevnoj misiji Atlantis i njegova posada dopremiti će na ISS preinačeni MPLM-Raffaello (nakrcan opremom i potrepštinama za ISS i astronaute koji borave na njoj) koji će postati trajni modul na Postaji.

Prema planu umirovljenja flote ovih letjelica misija STS-135 nije bila planirana. Astronauti i letjelica zapravo su bili namijenjeni kao spasilački brod (STS-335) za slučaj da se astronauti Endeavoura nemogu vratiti na zemlju radi eventualnih oštećenja termičke oplate ili nečeg drugog. Nekoliko kongresnika i NASAino vodstvo uspjelo je izlobirati da se već plaćena i osigurana misija izvede kao zadnja u programu. Za astronaute Atlantisa nema spasilačke misije. Iz tog je razloga posada s uobičajnih sedam ili šest članova smanjena na svega četiri, a astronauti su opremljeni Ruskim odijelima tipa Sokol. U raketoplanu se kao koristan teret, s nadom da neće biti upotrijebljen, nalaze i četiri specijalna sjedala za svemirski brod Sojuz, napravljena po mjeri posade u slučaju da raketoplan zbog oštećenja ne bude siguran za povratak na Zemlju. U tom bi se slučaju posada Atlantisa na Zemlju vratila Ruskim Sojuzima.


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 3 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...