Astronautika: misije

Kliknite na ilustracije
ATV_02
ATV-02 spojen na ISS
ATV_svemirska_postaja
Moguć izgled dva modificirana ATVa kao male svemirske postaje
ATV_povrat_tereta
ATV s mogućnošću povrata manjih tereta na Zemlju putem posebne kapsule

Na Zemlji i u svemiru u ovom se trenutku nalaze čak tri Europska bespilotna svemirska broda. Projekt Europske svemirske agencije pod nazivom ATV (Automated Transfer Vehicle) namijenjen opskrbi Međunarodne svemirske postaje započeo je svoj operativni put lansiranjem prvog u nizu (ATV-01 Jules Verne) početkom 2008.

Nakon njegove uspješno završene misije prišlo se manjim inženjerskim preinakama te je ATV-02 (Johannes Kepler) lansiran 16. veljače ove godine i još se uvijek nalazi spojen na ISS.

ESA planira da svakih godinu dana u svemir lansira po jedan ATV.

Slijedeći ESAin transporter (ATV-03 Edoardo Amaldi) upravo se nalazi na opremanju pojedinim sustavima i njihovom testiranju (Bremen, Njemačka) kako bi do konca godine bio spreman za transport na raketodrom, ukrcavanje opreme i potrepština za ISS i njenu posadu. Njegovo se lansiranje planira za 29. veljače 2012. na raketodromu Kourou u Francuskoj Gvajani.

Gradnja četvrtog ATVa po redu (ATV-04, Albert Einstein) upravo je započela i to u Italiji i Njemačkoj. Kada tijekom prosinca ATV-03 napusti Europu i krene preko oceana njegovo će mjesto zauzeti ATV-04 čije se lansiranje očekuje tijekom veljače 2013. Peti i zasad posljednji posljednji primjerak ATVa još uvijek nije dobio ime no zna se kako će u svemir poletjeti početkom 2014.

ATV se pokazao kao zanimljiv, kvalitetan svemirski brod s velikim potencijalom. Uprvo stoga u ESA razmatraju nekoliko mogućih inačica njegova razvoja. Od broda za vraćanje tereta iz orbite preko inačice za prijevoz astronauta pa do male svemirske postaje. ATV je dizajniran prema potrebama ISSa oslanjajući se na iskustva provjerene Ruske tehnologije teretnih svemirskih brodova tipa Progres, ali tri puta većeg kapaciteta.

ATV ima startnu masu od preko 20t od čega 8t korisnog tereta. Cilindričnog je oblika, dužine 10.3m, promjera 4.5m u svemiru može ostati preko šest mjeseci te dostići visinu od 400km. Lansira se raketom Ariane-5 iz Francuske Gvajane.

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...