Astronautika: misije

 

Falcon_Heavy_1
Raketa Falcon , kompjuterska ilustracija

Elon Musk iz privatne američke tvrtke SpaceX predstavio je javnosti projekt najjače rakete na svijetu Falcon Heavy čije se prvo lansiranje očekuje krajem 2013. ili početkom 2014. godine.

Falcon Heawy biti će nekoliko puta jeftinija i više nego dvostruko snažnija raketa od bilo koje postojeće rakete na svijetu. Gotovo nevjerojatne tehničke i financijske specifikacije ove rakete nikoga nisu ostavile ravnodušnima, od tehničara do javnosti posebice stoga što njezin projekt dolazi od strane privatne tvrtke. Malo je tko prije samo koju godinu vjerovao da bi privatni sektor mogao krenuti u svemirska osvajanja. Danas je to realnost a po svemu sudeći privatnici će uzeti veliki dio kolača budućih istraživanja svemira kako bespilotnim tako i pilotiranim letjelicama.

falcon_heavy_2
Računalni prikaz polijetanja Falcon Heawy

Falcon Heawy moći će u svemir podignuti preko 50 tona korisnog tereta, a visoka je 70m. Sastoji se od tri glavna raketna „boostera“, u naravi tri postojeće (redizajnirane) rakete Falcon-9 koja je već obavila uspješne letove u svemir. Musk predlaže NASAi da se lansirne rampe na Cape Canaveralu (Florida) koje koriste raketoplani sačuvaju i prilagode Falcon Heawy raketi što bi dodatno smanjilo troškove i gradnju infrastrukture. Raketa će zadržati sigurnosne standarde postojeće Falcon-9 rakete a samim time omogućilo bi se i lansiranje pilotiranih svemirskih brodova. Musk očekuje dvadesetak lansiranja na godišnjoj razini čim raketa prođe testiranja. Zanimljivo je riješenje pretakanja goriva iz dva vanjska boostera u centralni blok. Pri startu sva tri bloka rade punom snagom no iako se gorivo troši ravnomjerno ono iz sekundarnih blokova pretače se u centralni blok tako da je on praktički pun i nakon odvajanja dva vanjska boostera te nastavlja s podizanjem rakete. Suvremena avionika i provjerena mehanika te iskušani raktni motori uz dosadašnja postignuća SpaceX-a dovoljan su razlog da ovaj projekt netreba promatrati kao jedan od planova već kao sigurnu nadolazeću realnost.

U povijesti svemirskih letova samo su dvije rakete imale veću nosivost od SpaceX-ova raketnog monstruma, američka raketa Saturn-V (Apollo) i ruska Energia (Buran) no u njihovu je konstrukciju, razvoj i upotrebu uloženo nekoliko desetaka ili i stotina puta više novaca.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 14 sati ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 15 sati ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 1 dan ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 3 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 4 dana ranije

Foto...