Astronautika: misije


Kliknite na slike
spirit_rip2
Istraživanje Marsa roverom MER_A Spirit (Duh)
spirit_rip1
Simulacija situacije u kojoj je zapeo Spirit na Marsu u NASAinim laboratorijama u cilju iznalaženja riješenja za njegovo izvlačenje

Prošlo je godinu dana mukle tišine u radio komunikaciji s NASAinim roverom Spirit na Marsu. Dana 22. marta prošle godine posljednji je put odrađena veza s robotičkim vozilom Spirit na crvenoj planeti. Otada, osim nekoliko satelitskih snimaka Spirita zakopanog u pješćanu zamku na Marsu koje su učinjene s letjelica u Marsovoj orbiti nema nikakovih vijesti od njega.

Spirit je na Mars sletio prije više od sedam godina (04.01.2004.). Tehnički radni vijek projektiran je na 90 dana, no on je dvadeseterostruko premašen. U ljeto 2009. Spirit je tijekom vožnje upao u pješčanu dinu na Marsu. Svi napori njegova spašavanja bili su uzaludni. Značajniji napredak u izvlačenju rovera iz zamke postignut je tek nekoliko tjedana prije njegova zadnjeg javljanja Zemlji. No na Marsu je tada počela jesen, pa zima i rover je u nepovoljnom položaju solarnih fotonaponskih panela ostao bez minimuma električne energije te prestao s radom. Svi pokušaji u proteklih godinu dana da se s njime stupi u kontak nisu dali rezultata. Sada je osunčanost njegovih solarnih panela najveća i rover se već trebao javiti. No to se nije dogodilo a inženjeri misije smatraju kako je na robotu došlo do višestukih gubitaka funkcije pojedinih sustava. Ipak u NASA se zasad ne predaju. Svakodnevno k roveru šalju naredbe na različitim radio frekvencijama programirane za nekolio desetaka varijanti otkaza sustava ne bi li ipak probudili davno hibernirani stroj. Ukoliko u tomu ne uspiju u narednim mjesecima morati će priznati „kapitulaciju“ i rover proglasiti izgubljenim. Njegov blizanac, rover Opportunity i dalje uspješno istražuje Marsovo tlo.

 Komentari  

Stavre
0 #4 Stavre 28-03-2011 15:04
Jel moze neko sad da mi objasni sta hoce Amstrong da kaze sa ovim:
http://www.youtube.com/watch?v=PUx1SURbb3g
"... One Of Truth's Protective Layers ..."
Ili mozda i Amstrong je skeptik?
milojica mikić
0 #3 milojica mikić 28-03-2011 00:17
A koji orbiter oko Meseca da snimi tragove Apolo misija?!? Nema ih tamo.

U dužem periodu poslednjih decenija Mesec nije bio nikome zanimljiv
za istraživanja, pa nije ni bilo orbitera oko njega. Mars intenzivno istražuju sonde različitih zemalja pa je to razlog zašto je danas lakše dobiti precizne slike Marsa nego Meseca.

Ali i ovo se promenilo. Prošle godine jedan od novih mesečevih orbitera je snimio tragove jedne od Apolo misija. Detalja po netu o tome ima mnogo, pa i na sajtu Astronomije.

Naravno, teoretičari zavere tvrde da je i to nameštaljka i da su ti snimci lažni i da su dodati u Photoshopu i da nikada nisu snimljeni... To će oni tvrditi zauvek, pa i ako jednog dana lepo snime sve to
izbliza, i kada Apolo brodove prenesu u muzeje... sve će to biti
lažirano i nameštaljka...
Stavre
0 #2 Stavre 27-03-2011 05:43
Jel moze neko da mi objasni kako ovog rovera su videli zatrpan u pesak a do sad nijedan orbiter oko meseca nije snimio istorisko mesto gde su amerikanci sleteli na mesec ?
Alexandrius
0 #1 Alexandrius 21-03-2011 16:14
Nadam se da ce se rover "probuditi" i nastaviti dalje sa radom. Ukoliko, pak, do toga ne dodje, ostaje uteha da je Opportunity i dalje operativan.

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži