Astronautika: misije

Kliknite na slike
merkur_1
Merkur kako ga vidio Messenger
Messenger_Mercury
Messenger prilazi Merkuru
Messenger_Mercury_2
Messenger prilazi Merkuru

Nakon milijardi prijeđenih kilometara i petnaest godina od prvih skica međuplanetarne misije ka najmanjoj i Suncu najbližoj planeti – Merkuru, NASA ina robotička letjelica Messenger rano jutros, u petak 18. ožujka, u 02:00 po našem vremenu zauzela je eliptičnu putanju oko Merkura.

Messenger je prva letjelica u povijesti koja orbitira oko Merkura i tek druga po redu (prva je bila Mariner-10, 1974. i 1975. godine) koja istražuje ovu planetu preblizu Suncu.

Odiseja Messengera započela je u kolovozu 2004. kada je lansiran. U proteklih šest i pol godina letjelica je prevalila osam milijardi kilometara, načinila petnaest orbita oko Sunca, jednom proletjela pokraj Zemlje, dvaput pokraj Venere i tri puta pokraj Merkura. Svi su ovi manevri bili neophodni kako bi se letjelica usporila i zauzela predviđenu orbitu. Dvanaest sati biti će potrebno za jednu rotaciju letjelice oko planete, a eliptična putanja ima minimum na svega 200km iznad Merkurova tla a maksimum na 15.000km iznad planete.

Završni orbitalni manevar započeo je petnaestominutnim paljenjem raketnih motora. Kontrolni centar je u 03:00 saznao kako je s Messengerom sve u redu te da se nalazi na planiranoj putanji. Biti će potrebno još dvadesetak dana da se provjere svi sustavi letjelice a znanstvena misija kreće od 04. travnja. Na prve slike s Messengera morati ćemo pričekati nekoliko dana obzirom kamera još nije uključena. Koristeći sedam znanstvenih instrumenata znanstvenici će detaljno mapirati Merkurovu površinu, pokušati saznati postoji li voda u kraterima na polovima, utvrditi temperaturu i temperaturne oscilacije, sačiniti geološko-minerološku kartu tla, istražiti njegovo jezgro, magnetizam, atmosferu (veoma slabašnu ali ipak prisutnu) i drugo..

Messenger je kratica od riječi MErcury Surface, Space ENvironment, GEochemistry and Ranging. Njegova je masa 485kg, dimenzije 1.85x1.42x1.27m, opremljena specijalnim toplinskim štitom koji ju, zbog blizine Sunca, štiti od ubitačnog zračenja. Zanimljivo je spomenuti i kako je Messengerovo glavno računalo IBM RAD6000 (dva komada) s radnim taktom procesora na punih 25MHz! Misija se cijeni na „skromnih“ 450 milijuna USD a u Merkurovoj orbiti trebala bi biti operativna najmanje 12 mjeseci.

 


Sve o ovoj misiji i Merkuru:


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...