Astronautika: misije

kliknite na slike
juno1
Juno izbliza
juno2
Juno na završnim testiranjima
juno3
Za pet godina u Jupiterovoj orbiti

Juno, NASAina nova velika misija k najvećoj planeti Sunčeva sustava – Jupiteru spremna je za let. Svi sustavi montirani su na letjelici i ona je kompletirana. Uspješno su odrađeni testovi na buku i vibraciju s kakvima će se letjelica morati nositi prilikom lansiranja. Juno se sada nalazi u laboratorijama Lockheed Martin Space Systems nedaleko Denvera na posljednjim testiranjima u uvjetima vakuuma i ekstremnih temperaturnih razlika (hladno-toplo). Slijedi još posljednji test koji će trajati dva tjedna a podrazumijeva provođenje svih letnih i istraživačkih operacija kako bi se otklonila i zadnja mogućnost pogreške tehnike ili programske podrške. Tijekom travnja letjelica će biti prebačena na Kennedy Space Center (Florida) odakle slijedi implementacija na raketu a potom i lansiranje u ljeto ove godine. Lansirni prozor za Juno otvara se 05 kolovoza.

Kada započne znanstvena misija u Jupiterovoj polarnoj orbiti 2016. trajati će najmanje dvije s opcijom za produžetak misije na još dvije godine.

Juno će istraživati atmosferu i magnetosferu Jupitera ali i njegove mjesece pokraj kojih bude prolazio. Letjelica ima masu od 3.600kg a u svemir će ju lansirati raketa Atlas V (551 konfiguracija). Misija Juno procjenjuje se na 800 milijuna USD. Glavni čovjek misije je Scott Bolton, Southwest Research Institute iz San Antonia u Texasu a Lockheed Martin Space Systems glavni je graditelj Juna zajedno s nekoliko američkih tvrtki i institucija te Italian Space Agency iz Rima.

 

Početkom lipnja direktor znanstvenih misija američke svemirske agencije (NASA) dr. Ghassem Asrar izjavio je kako će 700 milijuna USD vrijedna robotička ...
9 апр 2010 ... Američka svemirska agencija sprema novu povijesnu misiju prema Jupiteru pod nazivom „Juno“. Upravo je ovih dana započelo kompletiranje ...


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...