Astronautika: misije

yinghuo1Prva kineska letjelica za Mars

Kinezi spremaju veliku misiju na Marsovo tlo koja bi mogla biti lansirana već 2013. Sama misija ovog trena još uvijek nema konačnu službenu potvrdu (čitaj; dopuštenje) vlade no tehnički gledano riječ je o potpuno realnoj misiji koja podrazumijeva slanje letjelice oko Marsa i spuštanje landera s roverom na njegovo tlo.

Tijekom proteklih godina kineski svemirski program za ekspedicije izvan Zemljine orbite usvojio je tehničke pretpostavke te izradio modularne letjelice (Change) koje se u ponešto modificiranim inačicama mogu upotrebljavati za istraživanja Mjeseca, Venere, Marsa...

china_moon-mars_rover
Prototip Mars-Mjesec kineskog rovera

Jučer je javnosti prezentiran službeni kineski plan istraživanja Mjeseca tijekom ovog desetljeća. Kako isti podrazumijeva i slanje robota na Mjesečevo tlo (2013.) te orbitalne letjelice, kinezi uz neophodne preinake mogu s minimalnim ulaganjima ostvariti i pomenuti misiju na Mars.

Kao letjelica nosač korititi će se modul veoma sličan predstojećem Change-3, a rover za Mars će biti veoma sličan Mjesečevom roveru uz neophodne prilagodbe uvjetima na Marsu.

Ye Peijian, šef znanstvenih timova za međuplanetarna istraživanja pri China Academy of Space Technology kaže kako su Mjesec i Mars prvi izbor interplanetarnih misija koje će Kina ostvariti do 2020. Mi ćemo modificirati i doraditi postojeću tehniku koju imamo u planu poslati na Mjesec do kraja 2013. Istovremeno ćemo raditi i na misiji Marsova rovera za što postoje svi tehnički preduvjeti. Na taj bi način do kraja 2013. Kina krenula u velike avanture na Mjesecu i Marsu.

Lansirni prozor za Mars misiju otvoren je do kraja 2013. u slučaju odgode misije slijedeći lansirni prozor k crvenoj planeti otvara se početkom 2016.

U međuvremenu, tijekom studenog ove godine s Ruskom misijom Phobos-Grunt k Marsu kreće prva kineska letjelica Yinghuo-1.

 


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 1 dan ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 4 dana ranije

Foto...