Astronautika: misije


kliknite na slike
glonass_prijemnik
Prijemnik za GLONASS sustav pozicioniranja i navigacije
glonass_vs_gps
Usporedba sustava GLONASS i GPS

Ruski sustav globalng pozicioniranja i navođenja GLONASS tijekom ove godine postati će potpuno operativan a u svemiru će se tada nalaziti 25 letjelica. U ovom trenutku Rusi u svemiru imaju 22 letjelice. Za potpuno globalno pokrivanje gps-signalima potrebno je još jedno lansiranje tri letjelice tipa GLONASS-K tijekom ljeta ili u ranu jesen.

GLONASS je nastao sredinom osamdesetih godina kao izraz vojnih zahtjeva za točnim pozicioniranjem i navođenjem postrojbi i tehnike na bojištima. Amerikanci su u to isto vrijeme krenuli s općepoznatim i danas široko prihvaćenim GPS-sustavom čiju civilnu inačicu svakodnevno koristimo za osobne potrebe.

Jučerašnje lansiranje triju letjelica GLONASS-K raketom proton s raketodroma Plesetsk uspješno je obavljeno a letjelice su zauzele predviđene orbite.

Preciznost sustava GLONASS za civilne potrebe biti će slična američkom gps-u, a pogreška pozicioniranja reda veličine par metara.

Europska unija također radi na vlastitom GPS sustavu pod nazivom Gallileo čije je implementiranje zasad uspješno prošlo eksperimentalnu fazu.

 


Komentari

  • Rapaid said More
    Ako se uzme da se sve kreće brzinom... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Ah, kako da niko nije čuo za... 2 dana ranije
  • davor94 said More
    :D :D Henri Poincaré je osnova, za... 3 dana ranije
  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 5 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 5 dana ranije

Foto...