Astronautika: misije

Istražni postupci oko utvrđivanja nedavnog neuspjeha Indijske rakete GSLV već daju određene rezultate. Prema mišljenjima raketnih stručnjaka postoji nekoliko „sitnih“, potencijalnih uzroka velike havarije.

isro_rakete-510
Shematski pregled Indijskih raketnih lansera

Nestabilnost u letu rakete, nemogućnost ispravljanja putanje i nakraju raspad rakete zajedno s korisnim teretom moguće je uzrokovano preteškim satelitom kojeg raketa nije mogla pravilno podignuti put svemira. Nadalje, na nekim se snimcima vidi i pogreška prilikom odbacivanja komunikacijskih i drugih kablova u trenutku samog lansiranja rakete. Gubitak kontrole i razmjene podataka uzrokovan je na samom startu. Naizgled sitnica u cijelom postupku lansirnih postupaka ubrzo je dovela do instabiliteta u letu a kada su granice samokorekcije „autopilota“ od +/- 4° prijeđene raketa je krenula na put bez povratka. Nezna se što je uzrok zakašnjelom odbacivanju komunikacijskih kablova. Potonje navode potvrdio je i šef Indijske svemirske agencije Radhakrishnan na press konferenciji za medije.

Telekomunikacijski satelit GSAT-5P mase 2.310 kg, za punih 180kg je masivniji od satelita INSAT-4CR uspješno lansiranog pomoću rakete GSLV u 2007. a čak 400kg, odnosno punih 800kg od Edusat lansiranog 2003., odnosno GSAT-1 iz 2001. godine.

Slijede daljnje analize i riješavanje „stabla problema“ prije narednog leta ovog tipa raketa. Dosad nisu imali problema s prvim stupnjem ove rakete a u cijeloj konstrukciji surađivali su i s Ruskim znanstvenicima.

 


Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...