Astronautika: misije

Jučer u 11:34 s raketodroma Sriharikota u svemir je poletjela najjača Indijska raketa Geosynchronous Satellite Launch Vehicle (GSLV). Prijenos lansiranja Indijskog raketnog ponosa uživo je pratilo nekoliko milijuna domaćih ali i stranih gledatelja. Euforija i komentatorsko zazivanje 2016. Godine kada bi Indija trebala lansirati vlastitu letjelicu s ljudskom posadom u svemir  temeljenu upravo na ovakvoj tehnologiji stopirala je slika na ekranu. GSLV se najprije vidno nakrenula a zatim je počeo raspad rakete koji je kulminirao vatrenom buktinjom niti minutu nakon lansiranja. Još dok su dijelovi rakete i uništenog satelita kojeg je trebala odnjeti u svemir padali nedaleko raketodroma Indijcima je postalo jasno kako se njihov svemirski program nalazi na teškom terenu upitne sigurnosti.

gslv_1
GSLV na raketnoj rampi neposredno prije lansiranja

Prema preliminarnim izvještajima još se uvijek nezna što je pošlo po zlu. U 47.-moj sekundi leta kontrolni centar izgubio je mogućnost upravljanja letom. Nekoliko sekundi kasnije vatrena buktinja pretvorila je san Indijaca u iluziju koju će narednih tjedana i mjeseci pažljivo i ispočetka morati graditi ispočetka.  K. Radhakrishnan, direktor  Indian Space Research Organization kaže da će stručne skupine sada morati pregledati sve nacrte moćne rakete i nanovo vršiti ispitivanja i testiranja ne bi li se uočili i riješili problemi. Velike nade koje su Indijci polagali u GSLV ovim udesom na najmanje godinu dana stopirati će program leta kapsule s ljudskom posadom a možda i program slanja letjelica bez posade na Mjesec koje se trebalo obaviti u narednih godinu do dvije dana.

gslv_2
Raspad rakete GSLV nepunu minutu nakon lansiranja

Radhakrishnan dodaje kako se iz sigurnosnih razloga radio-vezom moralo poslati nalog za konačnu samodestrukciju rakete kako bi se izbjegla mogućnost ljudskih i materijalnih žrtava na tlu. Satima nakon uništenja rakete nebo i atmosfera uokolo Sriharikote bilo je zamračeno i ispunjeno gustim dimom. GSLV je dosad lansirana sedam puta od toga su čak četiri lansiranja proglašena neuspješnim, što je veoma zabrinjavajući rezultat!

U ovoj nezgodi uništen je koristan teret rakete – GSAT 5P najveći satelit ikad postavljen na ovu raketu čija je namjena bila zamjena starijih satelita za prijenos televizijskih i telekomunikacijskih signala.

gsat_5p
U nezgodi je uništen telekomunikacijski satelit GSAT-5P

Naredni test GSLV planiran za 2011. godinu biti će pomalo grozničav za inženjere. Dogodi li se ponovo neki kvar ponos Indijske raketne tehnike veoma bi lako mogao postati teški bremen koji će se nepovoljno odraziti na čitavo naredno desetljeće Indijske astronautike.



Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...