Astronautika: misije

discovery_cekanje

NASAin raketoplan Discovery nema sreće s posljednjim letom u svemir. Tehnički problemi u nekoliko su navrata stopirali postupak lansiranja, a najnovije izvješće ukazuje kako lansiranja zasigurno neće biti do 17. prosinca. John Shannon iz NASA kaže kako timovi za popravak oštećene strukture i izolacije na velikom vanjskom rezervoaru za gorivo još uvijek neznaju kako je došlo do napuknuća te kako bi se ono ponašalo prilikom lansiranja. Istražujemo sve i dok ne budemo sigurni da smo riješili problem Discovery neće poletjeti, kaže Shannon. Vrlo se lako može dogoditi da let raketoplana Discovery bude odgođen za veljaču slijedeće godine, pa čak i kasnije.

Zbog sličnog problema koji nije na vrijeme bio uočen NASA je izgubila raketoplan Columbia 2003. Tada je sedmero astronauta poginulo. Izolacijska pjena kojom je obložen vanjski rezervoar za gorivo može puknuti i otpasti pri vibracijama i naprezanjima na startu letjelice. Pogodi li neki takav dio trup Discoverya veoma lako može oštetiti termičku oplatu letjelice koja ju štiti pri vatrenom prolasku kroz atmosferu pri vraćanju na Zemlju. Dogodi li se to na ključnim mjestima nova katastrofa bila bi na pomolu.

Događalo se već da se uočavaju pukotine na izolacijskoj pjeni rezervoara, i to je popravljano u radionicama, ali ovako nešto na samoj lansirnoj rampi dosad nismo imali. Raketoplan bi bez problema mogao otići u svemir s takvim oštećenjima no ne bi se sigurno mogao vratiti, dodaje Shannon.

Propusti li se „lansirni prozor“ sredinom prosinca, Discovery u svemir može tek između 27. veljače i 06. ožujka, obzirom na popunjen program drugih letova pilotiranih i bespilotnih brodova k ISSu.


Discovery posljedni put u svemir | Astronomski Magazin

11 сеп 2010 ... NASAin raketoplan Discovery posljednji će put u svemir krenuti 01. novembra ove godine. Složene pripreme za taj let već su započele.

  "DISCOVERY" NEĆE POLETJETI DO JESENI?

Ukoliko NASAini stručnjaci uspiju vratiti "Discovery" na lansirnu rampu do sredine juna postoji mogućnost da se njegovo lansiranje obavi tijekom "lasnirnog ...

Zbog opasnosti odgođeno lansiranje Discovery-a
7 нов. 2010 ... Odgođeno lansiranje raketoplana Discovery Nakon nekoliko jednodnevnih odgoda i mnoštva tehničkih problema, najnovije uočeno opasno curenje ...




Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 1 dan ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 1 dan ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 1 dan ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 1 dan ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...