Astronautika: misije

dragon1
Umetnička predstava letelice

Po prvi puta u povijesti američki Federal Aviation Administration (FAA) izdala je dozvolu nekoj privatnoj tvrtci (SpaceX) za povratak svemirskog broda iz svemira.

U današnjem svijetu morate imati dozvolu bezmalo za svaku aktivnost. Privatna tvrtka za svemirska istraživanja SpaceX (SAD) poodavno već ima dozvolu za lansiranje raketa u svemir, no dosad nisu imali i onu koja im omogućava legalan povratak svemirskih brodova na Zemlju.

dragon2
Dragon prilazi ISS - umetnička predstava.

Za desetak dana, 07. decembra protekne li sve prema planu, SpaceX će s Floride lansirati raketu Falcon-9 na čijem će se vrhu nalaziti bespilotni svemirski brod Dragon (Zmaj).

Dragon će samo nakratko obletjeti Zemlju i odmah krenuti natrag. Tijekom lipnja ove godine SpaceX je lansirao „glupi“ model Dragona u svemir da ispita sve elemente rakete-nosača i ponašenje korisnog tereta za vrijeme lansiranja i leta u svemir. Sada je napokon na red došao i pravi model Dragona koji ima zadatak napraviti najmanje jednu orbitu oko Zemlje, zauzeti trajektoriju putanje za povratak, preživjeti vatreni prolazak kroz atmosferu te uspješno sletjeti na vodu pomoću padobrana (kao u eri Apollo brodova).

Dragon je dio suradnje privatnog i državnog sektora u vidu Commercial Orbital Transportation Services (COTS) programa, kojime se SpaceX obvezuje da će u narednim godinama izvršiti opskrbu ISSa svojim svemirskim brodom. Najmanje 12 bespilotnih Dragona bez posade trebalo bi pristati na ISS, no bude li se projekt odvijao onako kako su zamislili njegovi tvorci, nije nemoguće da za nekoliko godina Dragon dobije i mogućnost slanja ljudi u svemir.Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži