Astronautika: misije

Igra izluđujućeg skidanja krpica ne mora uvijek značiti striptiz tijela. Kineska svemirska agencija doslovce izluđuje analitičare njihova svemirskog programa polaganim skidanjem „tajanstvenih krpica“ s tamošnjeg svemirskog programa.

tiangong1_a
Svemirska postaja Tiangong-1 i bespilotni Shenzhou-8 prije spajanja

\ ulozi najaktualnije „striptizete“ nalazi se svemirska postaja Tiangong-1 čije se lansiranje planira tijekom naredne godine. Video prilog o svemirskoj postaji objavljen na tamošnjoj televiziji otkrio je nekoliko dosad neviđenih, prešućenih detalja. Jedan od njih je i postojanje dvostrukog teleskopskog sustava na vanjskoj oplati Tiangong-1. Njegovo pozicioniranje neće biti na radost astronoma, obzirom je očevidna primarna namjena za snimanje naše planete. Što se točno nalazi u autonomnom teleskopskom modulu zasigurno će ostati tajna dugi niz godina, no jasno je kako se ovakav instrumentarij osim u civilne svrhe (monitoring okoliša i sl.) ponajviše planira koristiti za vojne potrebe (špijuniranje iz svemira).

Stereoskopski snimci visoke rezolucije s današnjom tehnologijom doslovce mogu zaviriti posvuda. Kinezi su u svojim dosadašnjim pilotiranim svemirskim misijama već isprobali ranije inačice ovakvog sustava, a glavno je pitanje može li čovjek (astronaut) bolje ili lošije obaviti posao od tehnike same.

tiangong2
Nasljednik serije Tiangong-1 imati će znatno veće kapacitete

Obzirom se Tiangong-1 lansira bez posade, a prvo pristajanje na nj bespilotnog svemirskog broda Shenzhou-8 očekuje pred kraj 2011. biti će dovoljno vremena za rad ovih teleskopa bez ljudi i trešnje (smetnje) koju astronauti mogu uzrokovati svojim boravkom u letjelici. Tek u 2012. Tiangong-1 će primiti prve astronaute koji će se i sami okušati pri navođenju i radu s teleskopima za koje astronomi kažu da su okrenuti na krivu stranu – k Zemlji umjesto prema zvjezdama.

tinagong_spy_
Ovakav pogled iz svemira bez problema otkriva detalje poput plavog šešira s crnim obrubom čovjeka na pojilištu

Teleskopi i drugi uređaji za špijuniranje objekata i događanja na Zemlji već su odavno sastavni dio svemirskih programa. Danas su potrebna svega dva-tri klika mišem i veza na internet kako bi dobili prikaz željene lokacije s donedavno nezamislivim detaljima a sve fotografirano iz svemira bez našeg znanja i pristanka. Prema svemu sudeći teleskopi na Tiangong-1 moći će bez problema razlučiti kosi li Vaša draga travu iza kuće crvenom ili plavom kosilicom, bez majce ili s njom na sebi. „Ptičica – snima se“!

 


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 15 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 20 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 dan ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...