Astronautika: misije

Dužnosnici Kineske svemirske agencije ponosno su predstavili prve 3D fotografije Mjesečeve površine pristigle s robotičke letjelice Chang’e 2. Zhang Jiahao direktor Kineskog centra za istraživanje Mjeseca izjavio je kako su prve od tih fotogradija načinjene svega četiri dana nakon lansiranja. Znanstveni i telemetrijski podaci koji pristižu s letjelice Chang’e-2 već sada nam kazuju kako je letjelica uspjela ostvariti sve početne ciljeve te da instaliran oprema radi baš onako kako je i zamišljeno. Javno pokazane fotografije pokazju predjele Zaljeva Duga te neidentificiranog polarnog kratera. Snimci učinjeni s visine od 18km imaju rezoluciju od impozantnih 1.3m. Planirano je da Chang’e-2 detaljno fotografira izabrana područja na Mjesecu. Na osnovi tih podataka biti će izabrano mjesto slijetanja naredne letjelice (Chang’e-3) koja će se tijekom 2013. meko spustti na Mjesec i dopremiti rover za mobilna istraživanja njegove površine.

change-2_krater_pol
Snimak Mjesečeva kratera, najvjerojatnije negdje na Mjesečevom polu

Sudbina Chang’e-2 nakon polugodišnje predviđene misije oko Mjeseca još uvijek nije posve jasna. Hoće li se letjelica planirano sunovratiti na Mjesečevo tlo ili pak nastaviti svemirsku odiseju dalje u međuplanetarnom prostoru – zasad je tajna.

Change-2_zaljev_duga
Snimak kratera u Zaljevu duga na Mjesecu

Izvjesno je kako su sada Kinezi sposobni konstruirati pouzdanu letjelicu i za misije dalje od Mjeseca, prema Marsu i Veneri. Osnovni blok ove letjelice prilagodljiv je različitim misijama a već primjenjeni i iskušani znanstveni instrumenti omogućiti će veoma jeftine i zanimljive misije. Iako se zbog ograničenog proračuna kineski svemirski program odvija pomalo sporo, razvidan je veoma pažljiv i studiozan pristup koji će u narednim godinama rezultirati velikim uspjesima.

 


Komentari

  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 1 sat ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 1 dan ranije
  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 3 dana ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 4 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 5 dana ranije

Foto...