Astronautika: misije

Rumunjski tim koji je pretendira na konačnu pobjedu u natječaju Google Lunar X PRIZE izveo je prošlog vikenda uspješan test složenog sustava balon-raketa pri čemu je dostignuta visina od preko 40.000m iznad zemlje.

r1
Rumunjski Rockoon neposredno prije lansiranja u Crnom moru

Balon i raketa Helen-2 (ponegdje nazivani Rockoon) proizvod su Rumunjskih entuzijasta ali i ne samo njih iz The Aeronautics and Cosmonautics Romanian Association (ARCA).

Pomoć pri lansiranju pružila je i tamošnja ratna mornarica s raketnom fregatom na kojoj je u području Crnog mora napuhan veliki balon koji je na visinu od 14.000m podignuo koristan teret – raketu Helen-2. Nakon toga uključen je raketni motor koji je raketu podignuo na visinu od preko 40.000m.

U kapsuli s instrumentima za telemetriju nalazila se i kamera te su uspješno napravljene i snimke s maksimalne dostignute visine. Prema radarskim i drugim mjerenjima pogreška vrijednosti dostignute visine može iznositi +/- 800m.

r2
Snimak Zemlje učinjen s rumunjske sonde s visine od 40km

Prilikom povratka rakete i kapsule na Zemlju došlo je do pogreške te se sustav za meko prizemljenje nije aktivirao, isto kao ni gps modul za traženje. Ipak u ARCA ističu kako je njihov primarni cilj u cijelosti ostvaren te su izuzetno zadovoljni postignutim.

r3
Napuhivanje balona uz podršku raketne fregate Constanta

Konačni cilj ekipe iz ARCA projekta je upotrijebiti sličan, no znatno glomazniji i složeniji sustav kako bi se balonom na 18.000m podignula dvostupanjska raketa koja bi potom odbacila do Mjeseca  European Lunar Explorer. Biti će to mali, loptasti Mjesečev lander.

Rad i ispitivanja na ovakvom sustavu za lansiranje započeta su još pedesetih godina u SAD no ubrzo i napuštena. Rumunju smatraju kako ovaj sustav ima budućnost te da će rad i zalaganje entuzijasta rezultirati operativnom Europskom (Rumunjskom) sondom na Mjesecu. Uspiju li u tome ARCA tim očekuje nagrada od 30 milijuna USD!

r4
ARCA tim na palubi raketne fregate Constanta

Ovo je prva Rumunjska raketa koja je dostigla tkz. bliski svemirski prostor koje se proteže od 30km do 100km iznad zemlje.

Srodni članci

Rusi ponovo prave Lunohod!

20 окт 2009 ... Projekat Lunar X PRIZE pokrenut je još u septembru 2007. godine. Cilj ovog međunarodnog takmičenja je slanje robotskog vozila na Mesec, ...

Plastičari na Mesecu

Krajem decembra 2007. godine ova kompanija je postala prvi zvanični učesnik u velikoj trci "Google Lunar X PRIZE"[1]. Tom prilikom je i javljeno da će ...

Značaj lunarne vode

8 окт 2009 ... [14] Radi se o nagradi Google Lunar X PRIZE, koju će dobiti prvi privatni tim koji do kraja 2010. pošalje robota na Mesec, koji pređe 500 ...

Komentari

  • Rapaic Rajko said More
    Kao diplomirani ucesnik skole, mogu vam... 2 dana ranije
  • Zoran said More
    Religija STOP
    DA astronomija,
    bravo... 2 dana ranije
  • Duca said More
    Higsov bozon "stvara" samo oko 5% mase... 4 dana ranije
  • Baki said More
    Nije direktno vezano za temu, ali nije... 4 dana ranije
  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 5 dana ranije

Foto...