Astronautika: misije

Ruski svemirski brod Sojuz TMA-20 čije je lansiranje zakazano za prosinac ove godine oštećen je prilikom transporta iz Moskve do raketodroma Baikonur.

sojuz_tma20
Sojuz TMA-20 na inspekciji ovog vikenda

Vitaly Lopota, predsjednik Energia kompleksa za izradu Sojuza pojasnio je kako je do oštećenja broda došlo u specijalnom kontejneru prilikom manipulacije istim u brodskom riječnom prijevozu.

Neke druge izjave tamošnjih dužnosnika pak spominju kako nije potpuno jasno je li došlo do oštećenja specijalnog kontejnera za prijevoz Sojuza ili i samog svemirskog broda. U svakom slučaju potrebno je sada provjeriti sve sustave kako bi misija Dmitrya Kondratyeva Catherine, Coleman i Paola Nespoli 13 prosinca protekla bez rizika.

soyuz_otkaz_shema
Shematski prikaz spašavanja posade Sojuza z slučaju otkaza pri lansiranju

Da je nastala situacija shvaćena ozbiljno dovoljno govori i podatak kako je i šef Ruske svemirske agencije, Anatoly Perminov obavio inspekciju broda. Prema njegovim riječima u narednih nekoliko dana obaviti će se detaljan pregled letjelice i tada odlučiti o nastavku misije ili povratku letjelice u tvornicu Energia nedaleko Moskve.

Perminov kaže kako odgode ili zastoja u lansiranjima svakako neće biti, jer čak i u slučaju potrebe popravaka Sojuza TMA-20 Energia u pripravi ima rezervni svemirski brod potpuno spreman za lansiranje k Međunarodnoj svemirskoj postaji.

U međuvremenu na baikonuru se vrše posljednje pripreme pred let Sojuza k ISSu koji će se obaviti u petak 08. oktobra.

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...