Astronautika: misije

Jučer u 13:00 sati po našem vremenu Kina je s lansirnog kompleksa Xichang prema Mjesecu lansirala robotičku letjelicu Chang’E-2. Lansiranje je proteklo bez problema, a kao raketa nosilica upotrijebljena je raketa Long March 3C. Letjelici će trebati pet dana da stigne u Mjesečevu orbitu. U konačnici Chang’E-2 će orbitirati po blagoj eliptičnoj putanji koja će ju dovesti i do visine od samo 15km iznad površine.

change2-logo
Logotip projekta Chang’E-2
Glavna zadaća letjelice je izrada karte Mjeseca u visokoj rezoluciji, a posebice dijelova na koje Kinezi računaju kao potencijalne lokacije za naredne letjelice iz programa Chang’E koje će se tijekom narednih godina i spustiti na Mjesečevo tlo. Već 2013. na Mjesec bi prema rezultatima ove misije trebao stići kineski robot rover, a četiri godine kasnije odraditi će se misija uzimanja uzoraka Mjesečeve površine i njihov povratak na Zemlju.
change2-lansiranje
Lansiranje Chang’E-2

Sigurni u svoju tehnologiju, Kinezi su po prvi puta upriličili prisustvo publike pri lansiranju, za sretnike koji su „ulaznicu“ platili 120 USD. Prijenos uživo putem CCTV odmak je od poslovične kineske tajnovitosti.

Sama letjelica ima masu od 2.550 kg, a procjenjuje se da cijela misija Kinu košta 130-140 milijuna USD.

Opremljena znatno sofisticiranijim uređajima od prethodnika iz 2007. godine i pri minimalnom odstojanju od Mjeseca Chang’E-2 će na snimkama razlučiti objekte veličine svega 1.5 m na njegovoj površini.

 



Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...