Astronautika: misije

Jučer rano ujutro jedno od računala zaduženo za proceduru odvajanja svemirskog broda Sojuz TMAS-18 od modula POISK na Međunarodnoj svemirskoj postaji pokazalo je crveno svijetlo te su astronauti prisilno morali ostati na ISS još jedan dan.

sojuz-landnig_dodir
Trenutak dodira svemirskog broda Sojuz na Zemlju

Danas, rano ujutro po našem vremenu sve je proteklo prema planu, astronauti su uspješno sletjeli u Kazahstan, na ogoljelo područje nedaleko naselja Arkalyk.

sojuz_landing_postupak
Shema slijetanja svemirskih brodova Sojuz

Pola sata iza ponoći započela je finalna procedura za slijetanje, Aleksander Skvortsov, Mikhail Korniyenko i Tracy Caldwell-Dyson u Sojuzu TMA18 provjerili su sve sustave, uklučili brodsku elektroniku te druge sustave a u 04:02 odvojili su se od ISSa. U 06:31 započet je finalni, četverominutni, rad raketnih motora za usporavanje letjelice u finalni krug prema slijetanju. Spasilački tim uspostavio je radio vezu s svemirskim brodom u 07:11 a vizualni kontak u 07:16.

Slijetanje je obavljeno u 07:21, a kontrola leta je isto potvrdila u 07:23. U svega nekoliko minuta spasilački tim podignuo je malu priručnu ambulantu u kojoj će astronauti obaviti prenventivni pregled. A u trenutku kada se ovaj teks šalje redakciji, astronaut Skvortsov već je pojeo jabuku a Korniyenko i Caldwell_Dyson nedaleko broda uživaju u salati od krastavaca, što su svojevrsni rituali, uobičajni u Rusiji prilikom povratka astronauta.

sojuz-landing
Astronaute odnose u helikoptere nakon slijetanja

Za petnajstak dana na ISS kreće novi model Ruskog svemirskog broda, Sojuz TMA-01M s digitalnim sustavom upravljanja i troje novih članova posade ISS. U međuvremenu, 01. listopada k ISS kreće i američki raketoplan Discovery, na svoju posljednju svemirsku misiju.

Prethodni članak: 

Astronauti ne mogu kući


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...