Astronautika: misije

Kliknite na sliku

Detalj iz NORAD komandnog centra vojske SAD

Nedavni sudar dvaju satelita u Zemljinoj orbiti možda i nije bio slučajan događaj! Prema pisanju Moskovsky Komsomolet-ska moguće se radilo o američkim vojnim igrama. Umirovljeni general-major Ruske vojske Leonid Shershnev, bivši šef Ruskih svemirskih snaga, u ovom je događaju prepoznao nešto više od slučajnosti i nesposobnosti američkog sustava za nadzor (NORAD). Prema njegovom mišljenju radilo se ispitivanju mogućnosti novih tehnologija svemirskih letjelica namijenjenih za presretanje i uništenje protivničkih satelita od vitalne važnosti za vojsku ili gospodarstvo pojedinih zemalja.

Direktan sudar američkog Iriduma i Ruskog Cosmosa dogodio se 10. februara, na visini od 800 km iznad Sibira. Obje letjelice su pri tomu u cijelosti uništene i raspale se na nekoliko stotina manjih komada, koji sada predstavljaju potencijalnu prijetnju drugim letjelicama s i bez ljudske posade. Iako scenario sudara u orbiti nije nepoznanica, ipak, ovo je po prvi puta da su se dvije velike letjelice "slučajno" sudarile. Shershnev ukazuje kako su u tome prste zasigurno imale američke vojne snage te upućuje na projekt Orbital Express, koji je započet 2007. godine.

Orbital Express potpisuje United States Defense Advanced Research Projects Agency (DARPA) u suradnji s NASA-inm Marshall Space Flight Center (MSFC). Službeni je cilj projekta ispitati mogućnosti autonomnog robotiziranog susreta dvaju satelita u Zemljinoj orbiti radi popravaka, dogradnje ili punjenja gorivom za potrebe civilnih programa i vojnih struktura. Poznavateljima prilika jasno je kako se radi o čistom vojnom projektu kojem je jedini cilj steći tehničke mogućnosti presretanja protivničkih satelita bilo direktnim sudarom, bilo pristajanjem i onesposobljavanjem nepoželjnih svemirskih putnika, ili pak samo špijuniranjem na licu mjesta. Kako o civilnom projektu ovdje nema ni riječi možda najbolje svejdoči i činjenica kako se servisna misija osakaćenog Hubbleovog svemirskog eleskopa nikada nije niti pokušala ozbiljno isplanirati pomoću robotičkih misija. Shershnev, čije je iskustvo u vojnim svemirskih snagama neprijeporno, ovime jasno pokazuje svjetskoj javnosti kako ništa nije crno-bijelo te da se i u svemiru itekako barata političko-vojnim igrama. U ovom trenutku na raspolaganju objašnjenja sudara satelita imamo samo dvije opcije: došlo je do slučajnog sudara dvaju satelita (statistički mala, ali prije ili poslje izgledna varijanta), ili namjerni sudar, pomno isplaniran u vojnim krugovima (teško je povjerovati da američka služba za praćenje satelita nije pravovremeno uočila dvije ogromne letjelice na kolizionoj putanji)..
Detalje vjerojatno nikada nećemo saznati, barem ne službeno, no ukoliko vojske SAD i Rusije zaista nisu mogle predvidjeti sudar ovih letjelica onda se ozbiljno moramo zapitati kamo se slijeva silni novac u vojnim establišmentima diljem svijeta. Nadajmo se samo kako su sustavi slične namjene, ali za upozorenje od ugroze iz svemira (asteroidi) u boljem stanju, jer opasnost iz svemira itekako prijeti. Prekjučer je, poptuno nenadano, tik pored Zemlje prozujao dosad nepoznati asteroid koji bi u slučaju sudara prouzročio eksploziju ekvivalentnu snazi 1000 atomskih bojevih glava poput onih bačenih na Nagasaki i Hirošimu! Ni njega nitko nije uočio na vrijeme...?!Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži