Astronautika: misijeSlužbeno predstavljanje modela Kineske svemirske stanice klase Tiangong

Kineski svemirski program zadnjih godina prerastao je u ozbiljnog i smislenog svemirskog takmaca. Nakon godina nagađanja tamošnji dužnosnici napokon su i službeno potvrdili - program svemirske postaje s ljudskom posadom u poodmakloj je fazi. Na medijskoj prezentaciji prikazan je model male svemirske postaje Tiangong-1. Projekt vodi vojni odjel Kineske vojske a lansiranje se planira za pred kraj 2010. godine. Desetak tona masivna svemirska stanica sastojati će se od glavnog modula (servisni i astronautski odjeljak) s mogućnošću pristajanja svemirskih brodova s i bez ljudske posade. Slično ranom dizajnu Ruskih svemirskih postaja tipa Saljut.

Shodno tome pretpostavljam kako će životni vijek takve postaje biti ograničen, te će Kineski znanstvenici najvjerojatnje u vremenu od 2010.-2020. izraditi i lansirati najmanje dvije do tri takve postaje. Nakon što zaključe program malih svemirskih postaja, negdje oko 2020. planira se velika svemirska postaja nove generacije koja bi bila ekvivalent Ruskoj svemirskoj postaji MIR.

Za razliku od Amerikanaca i Rusa, koji su uvijek u medijima isticali mirnodopski program svemirskih postaja (iako je stvarnost bila daleko od toga), Kinezi su javno iznjeli podatak kako će Tiangong-1 biti opremljena i vojnim sustavima. Nije precizirano o čemu je točno riječ.

Jednom u orbiti svemirska postaja neće biti permanentno nastanjena, već će ju povremeno koristiti astronauti u misijama pilotiranih brodova klase Shenzhou. Da je riječ o ozbiljnom programu koji ima jasno određene ciljeve, tehnološku dostupnost i osigurana financijska sredstva govore i neke druge, na prvi pogled nepovezane činjenice. Novi kontrolni centri za svemirske misije, veliki komunikacijski brodovi i sateliti, nova postrojenja za izradu svemirskih tehnologije, pokretna traka za serijsku izradu svemirskih brodova Shenzhou (koji su se do sada radili kao unikati), razvoj snažnijih raketa (Dugi Marš 5) samo su neki od momenata koji pokazuju pravu snagu njihova svemirskog programa. Dugi niz godina Kinezi su kopirali i prilagođavali inostrana tehnološka riješenja vlastitim potrebama. Sada je njihov ljudski korpus visokoobrazovan, a dosadašnji rezultati vrijedni svake pohvale. Uz postojeću Međunarodnu svemirsku postaju (ISS) za manje od dvije godine imati ćemo priliku iznad naših glava na noćnom nebu vidjeti i Kinesku svemirsku postaju. Nemojmo se iznenaditi ukoliko Kinezi u svojoj globalnoj, pa tako i svemirskoj, ekspanziji zasjene i Ruse i Amerikance i Evropljane te se kao prvi u trećem tisućljeću prošetaju Mjesecom.Dodaj komentar