Astronautika: misije

 

Nakon odluke predsjednika SAD Baracka Obame o prisilnom završetku letova američkih raketoplana tijekom ove godine njihov kraj je slijedom okolnosti ipak pomaknut na 2011.  Kašnjenja pri lansiranju ovogodišnjih misija te problemi s nespremnim korisnim teretom koje je raketoplan Discovery trebao ponjeti u svemir 16. septembra pomaknuli su njegovo lansiranje za 29. oktobar. Lančana reakcija povukla je i odgodu lansiranja raketoplana Endeavour s kraja novembra na 28. februara 2011. jer NASA ne bi mogla praktički istovremeno opsluživati čak tri (Endeavour plus rezervni raketoplan Atlantis, za slučaj potrebe!) lansiranja u svega mjesec dana.

kraj-ere-raketoplana
Kraj ere ketoplana – Posljednjeg dana februara naredne godine biti ćemo svjedoci kraja jedne ere osvajanja svemira

Iako će ovim dvjema misijama program raketoplana nakon puna tri desetljeća njihove operativne upotrebe biti zaključen, treba istaknuti kako se nakon tragedije raketoplana Columbia za svaki let ovih letjelica u pripremi nalazi tkz spasilačka misija – raketoplan u rezervi spreman da u slučaju problema na letjelici u svemiru krene po astronaute i spusti ih na Zemlju.

Prema riječima Allarda Beutela, šefa informativnog odjela pri svemirskom centru Kennedy na Floridi, ove informacije još uvijek nisu službene te se na NASAinim stranicama još uvijek nalaze stari vozni redovi. Prvog jula objaviti će se novi, službeni red vožnje no prema Beautelovim riječima nema razloga da on bude drugačiji od navedenog. Da je tome tako svjedoči i službeni poziv francuskom ministru za edukaciju Valerie Pecresse od strane direktora NASAe Charlesa Bolden da prisustvuje lansiranju raketoplana Discovery 29. oktobra ove godine. Istovremeno NASA i službeno i neslužbeno pokušava izboriti još jednu misiju raketoplana Atlantis. Onog istog raketoplana za kojeg je tehnički sve spremno da u slučaju potrebe krene u misiju spašavanja. Financijsko opravdanje im je na mjestu, no u tom slučaju posada Atlantisa morala bi biti reducirana na najviše četvero članova i svakako odraditi misiju prema ISSu kako bi se za slučaj potrebe njihovi astronauti mogli na Zemlju vratiti ruskim Sojuzima.

U svjetlu ovih događanja pomalo nestvarno izgleda informacija plasirana putem RIA novosti da Rusi žele obnoviti svoju flotu raketoplana čiji su program napustili još početkom devedesetih godina nakon financijske krize. Objektivno gledano prije će biti riječ o novoj vrsti letjelica tipa Kliper i snažnim raketama nosačima tipa Angara nego o reinkarnaciji Burana i Energije.

Era raketoplana završava naredne godine, velike svemirske agencije vraćaju se iskušanim receptima tipa Apollo i Sojuz uz uvažavanje pojedinih dobrih stvari proisteklih iz projekata višestruko upotrebljivih letjelica „space shuttle“. Na kraju jedne ere u svemirsku utrku ambiciozno se uključuju i privatnici s velikim aspiracijama k nebeskim prostranstvima uz višestruko manja financijska ulaganja.

 



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...