Astronautika: misije

Bez ikakove medijske najave, pompe i puno objašnjenja Izrael tijekom utorka u kasnim večernjim satima u svemir lansirao novu špijunsku letjelicu – satelit pod nazivom Ofek-9.

Ofek_Shavit
Lansiranje vojnog satelita Izraelske vojske

Samo lansiranje obavljeno je s lansirnog kompleksa Palmachim, u osnovi strogo čuvane vojne zrakoplovne baze koja se koristi za testiranja zračnih i svemirskih letjelica.

Ofek-9 (Horizont-9) pripada najsuvremenijoj familiji špijunskih satelita sposobnih da na Zemlji razlučuju detalje i manje od 70x70cm. Ofek-9 proizveden je u pogonima Israel Aerospace Industries ltd.

Lansiranje je obavljeno raketom Shavit. Riječ je o trostupanjskoj raketi visine 24m i mase nešto preko 30t, sposobnoj da u nisku Zemljnu orbitu ponese teret od nekoliko stotina kilograma. Sama raketa razvijena je na temelju usavršavanja vojne balističke rakete Jericho-II.

Izraelsko ministarstvo obrane nakon lansiranja objavilo je šturo priopćenje kako je devet minuta nakon poljetanja rakete vojna letjelica uspješno postavljena na planiranu eliptičnu orbitu 620x307km koja će u narednim danima biti korigirana na kružnu orbitu s visinom od 500km iznad Zemlje. Nakon ovog lansiranja Izrael ima šest špijunskih satelita u svemiru. Njihova je glavna zadaća praćenje vojnih aktivnosti susjednih arapskih zemalja s posebnim osvrtom na Iranski nuklearni program. Za potrebe špijuniranja iz svemira Izraelski porezni obveznici godišnje izvajaju iznose koji se mjere stotinama milijuna USD!



Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 7 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 7 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 18 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 23 sati ranije

Foto...