Astronautika: misije

Nakon Kineskih, Američkih i Ruskih najava o skorašnjim letovima na Mjesec, te novih financijsko-političkih momenata u svijetu kao najozbiljniji takmaci preostali su Kinezi. No, njihovi istočni susjedi Japanci upravo su objavili službeni plan o postavljanju robotičke baze na Mjesecu još i prije 2020. godine. Na taj bi način jedna od vodećih tehnoloških nacija svijeta mogla sustići i preteći donedavne bespogovorne favorite!

japan_mjesec1
Hoće li ovako izgledati Japanska Mjesečeva baza

Japanska svemirska agencija (JAXA) u službenom priopćenju podastrla je i konkretne rokove, sadržaj i cijenovnik formiranja Mjesečeve baze. Važno je uvidjeti kako je ovdje riječ oi bazi koju bi izgradili roboti, bez prisustva ljudi! U prvom dijelu ambicioznog Japanskog plana (do 2015.) na Mjesec će se spustiti specijalni rover s dodatkom humanoidnih alatki (ruke). Nakon toga, u narednih pet godina južni Mjesečev pol biti će mjesto slijetanja nekoliko Japanskih raketa, landera, robota..

Cijeli program koštati će između 2.2 i 2.5 milijardi USD.

Nekoliko humanoidnih rovera biti će opremljeno različitim uređajima za uzimanje uzoraka, istraživanje terena i manipulaciju tereta. Najprije će sletjeti roveri, nakon njih uslijediti će uređenje terena i postavljanje opreme (solarni paneli, baterije, laboratoriji, radiokomunikacijsko čvorište i dr.) koju će ti isti roveri postaviti na predviđena mjesta kako bi baza mogla započeti s radom. Zanimljivo je i dizajniranje raketa koje će spuštati opremu na Mjesec. Raketni pogon biti će smješten bočno, uokolo centralnog tijela na kojemu će se nalaziti oprema. Na taj način ona će biti blizu površine te se tako omogućava lakša manipulacija i premještanje.

Uz to roveri će do raketa, koje će imati i povratni stupanj za povrat tereta na Zemlju, dopremiti uzorke koji će se potom vraćati i spuštati na morsku površinu pomoću specijalnih kapsula i padobrana. Tu tehnologiju iskušali su Ruski istraživači još prije nekoliko desetljeća u misijama tipa Luna!

japan_mjesec2
Rover-humanoid, hibrid između čovjekolikog robota i autonomnog vozila osnov Japanske Mjesečeve baze

Osnov robotske misije čine pokretna vozila veoma istančanih osjetila i mogućnosti potpunog autonomnog djelovanja. Roveri će imati masu preko 300kg, dodamo li tomu i radijus kretanja od nekoliko desetaka kilometara jasno nam je kako se Japanci ne šale!

Slijetanje na Mjesečev pol izabrano je zbog iznimno zanimljivih područja istraživanja. Postojanje leda i mogućnost njegova iskorištavanja daje osnov i za naredne ljudske baze i koloniziranje Mjeseca. Pred ovim projektom stoje mnogobrojna tehnička iskušenja i nepoznanice.

japan_mjesec3
Humanoidni roboti imati će veliku primjenu na Mjesecu i Marsu

Japan već ima iskustva s letovima oko Mjeseca i to iz 1990. ("Hagoromo") i 2007. („Kaguya“) kada su bespilotne letjelice uspješno odradile planirane poslove i zadatke.

 

Pročitajte još i ovo:

Izlazeće Sunce na Mesecu

Sprema se "Izlazak Sunca"

Završena kritična faza za ”SELENU”

KAGUYA (SELENE) - STIŽU SLIKE


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Dragane,....baš lepo!A Marino.....baš... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    Ko bi sve to (barem malo!)... 3 sati ranije
  • Boris Saksida said More
    R.I.P. 3 sati ranije
  • Neđo said More
    Čovjek na Mjesecu do kraja ove decenije... 14 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 20 sati ranije

Foto...