Astronautika: misije

 

c1sm
Enceladus ostaje visoki naučni prioritet
c2sm
Nastavlja se radarsko mapiranje Titana
c3sm
Jedna od najlepših fotografija Saturna i brojnih prstenova
c4sm
Približavanje prstenovima u drugom delu produžetka misije
c5sm
Zbogom Kasini - 15. septembar 2017.

Kasini misiji će (najverovatnije) biti odobren još jedan produžetak. I to kakav. Nakon isteka prvog produžetka 2010. godine misija se nastavlja čak do 2017. godine. Letelica je u dobrom zdravstvenom stanju bez većih kvarova i problema. Svaki sekund je ispunjen aktivnostima. Jedini predah za dvanaest instrumenata jeste prilikom devetočasovnog slanja podataka na Zemlju.

Kasini je potrošio skoro 80 % goriva koje mu služi za korekciju putanje. Od ulaska u Saturnov sistem (jul, 2004.) pa do danas gorivo je korišćeno za fino navođenje letelice ka Titanu i drugim satelitima. U narednih 7 godina se mora potrošiti četiri puta manje goriva nego u prvih 6. Ova činjenica ima presudni uticaj na oblikovanje buduće putanje i veoma ograničava želje javnosti i naučne zajednice.

Uzevši u obzir naučne prioritete, malu količinu goriva i dosta vremena na raspolaganju inženjeri u Kasini timu tokom cele prošle godine osmišljavali su buduće putanje letelice kako bi svi naučni timovi bili zadovoljni. Nažalost, u svim mogućim kombinacijama najgore je prošao Japet. Nije bilo načina da se priđe ovom satelitu a da se ne potroši apsolutno svo gorivo. Japet ćemo posmatrati iz daljine kao i još neke veće satelite.

Evo bitnih karakteristika produžene produžene misije:

  • 56 bliskih susreta sa Titanom
  • Najbliži prolazak pored Japeta će biti na rastojanju od 900.000 kilometara
  • Dvanaest susreta sa Enceladusom na udaljenosti manjoj od 10.000 km
  • Prolazak pored Helene na rastojanju od 1800 km
  • Tri prolaska pored Dione ispod 1000 km
  • Prilazak Rei na samo 200 km
  • Ponovno posmatranje Enceladusa iz Saturnove senke

Plan predviđa spektakularan kraj misije. Od aprila do septembra 2017. godine letelica će prilaziti na samo 3000 kilometara od gornjih oblaka Saturna. Ovo je udaljenost koja dozvoljava direktni kontakt sa česticama u Saturnovoj atmosferi. Brojni instrumenti na Kasiniju će iskoristiti ovu jedinstvenu priliku kako bi došli do što jasnijih podataka o osobinama atmosfere. Konačno, u petak 15. septembra 2017. godine Kasini će zaroniti u dubine Saturna i okončati brilijantno poglavlje u istraživanju Saturnovog sistema.

Produžetak misije će Nasu koštati 40 miliona dolara godišnje. Ukoliko Kasini izdrži do 2017. smanjiće nastupajuću višedecenisku prazninu istraživanja ove lepe planete i njenih čudnih satelita.

Sve čestitke Kasini timu na dosadašnjem toku misije. Veoma smo zadovoljni nastavkom ovog izuzetnog projekta.

****

Više o misiji Kasini


Dodaj komentar