Astronautika: misije

Suradnja Francuske i Rusije na području svemirskih tehnologija dobiva novi zamah. Nakon posjete Ruskog predsjednika Dmitrya Medvedeva Francuskoj dogovoren je milijardu dolara težak posao u kojem se Francuska svemirska agencija CNES obvezala od Ruske svemirske agencije Roskosmos kupiti 14 snažnih raketa nosača tipa Soyuz.

sojuz1
Raketa nosilica klase Sojuz

Korporacija Arianespace još je 2008. godine potpisala ugovor s Ruskim partnerima o gradnji i korišćenju deset raketa Soyuz, a novi ugovor je podsticaj objema zemljama u nastavku suradnje. Francuska i Rusija tradicionalno surađuju na velikom broju visokotehnoloških područja, bilo da je riječ o svemirskim, vojnim ili civilinim poslovima. Bezmalo sve međuplanetarne misije porijeklom iz Rusije imale su na sebi ugrađenu opremu i uređaje stvorene u Francuskim laboratorijima.

Raketodrom Korou smješten u Francuskoj Gvajani biti će polazna točka za lansiranje Ruskih raketa u svemir.

Sojuz klasa raketa jedna je od najpouzdanijih i najeksploatiranijih raketa na svijetu. Iako je tehnologija njezine izrade usvojena još prije pedesetak godina one su i danas, u tek kozmetički redizaniranom obliku, snažan adut u Ruskom svemirskom programu. Relativno jeftine, pouzdane i s desetljećima postojećom proizvodnom trakom Francuzima su se pokazale veoma isplativima.

mistral2
Veliki vojni brodovi klase Mistral

Nicolas Sarkozy i Dmitry Medvedev zadovoljni su nastavkom suradnje. Da je riječ o poslu desetljeća dovoljno govori i podatak kako se s predsjednikom u Parizu našlo i osamdesetak jakih poslovnih ljudi. Potpisani su ugovori i predugovori na područjima energetike, komunikacija i vojne tehnike. Veliki brodovi koji neće ploviti svemirom već svjetskim morima klase „Mistral", sposobni nositi 16 helikoptera, 13 tenkova, četiri velika desantna broda, pedesetak drugih vozila te gotovo 500 vojnika uz bolničke i komandne kapacitete samo su dio velike nove suradnje starih partnera.



Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...