Astronautika: misije

U trenucima kada saljem tekst iz kontrolnog centra javljaju da je sve ok i da je letjelica u planiranoj orbiti...raketni motori uspjesno obavili svoj posao

sdo_shema
Shematski prikaz letjelice SDO

Samo lansiranje obavljeno je raketom Atlas. Kao zanimljivost spomenimo da su raketni motori prvog stupnja ove rakete porijeklom iz Rusije! Riječ je o iskušanom i pouzdanom raketnom motoru RD180 koji ima dvostruke komore i mlaznice nastao objedinjavanjem iskustva raketnim motora tamošnjih raketa Energija i Proton.

sdo_laboratorij

SDO za vrijeme priprema u laboratoriju

SDO će biti postavljen u geosinhronu orbitu visoko iznad Zemlje. Njegova je lansirna masa 3100kg, a od toga 1400kg otpada na raketno gorivo kojime će se upravljati položajem letjelice u svemiru. Planirani životni vijek ove letjelice je pet godina. U to vrijeme ona će putem četiri specijalna teleskopa, koji se u materijalima za medije vode kao jedinstven instrument, opažati Sunce u devet ciljanih područja elektromagnetskog spektra. Orijentacija je na ultraljubičasti dio spektra no jedan od radnih kanala instrumenata biti će i u vidljivom dijelu spektra. Na znanstvene instrumente otpada oko 270kg od ukupne mase satelita. Njegove su dimenzije 2.2x2.2x4.5m. Veliki solarni paneli prikupljaju 1450W električne energije za rad opreme i instrumenata.

sdo_antene

Antenski sustav u White Sandsu za prijem podataka s SDO

Svakih pola minute na Zemlju će putem prijemnog radio postrojenja u White Sandsu pristizati veća količina podataka nego što ju možemo zapisati na jedan cd-medij! Obzirom na izabranu putanju letjelice i količinu informacija inženjeri na njoj nisu čak ni napravili poseban tvrdi disk za pohranu podataka. Sve prikupljene informacije gotovo trenutačno će poslati na Zemlju na spremanje i obradu kod znanstvenika. Radi se o 1.5Tb podataka dnevno pri brzini prijenosa od 130 do 300Mbit/s.

sdo_SUNCE

SDO će istraživati događanja na Suncu i oko njega. Na slici Sunčeve pjege na dan 09. februara 2010., snimljene od strane suradnika Zvjezdarnice Vidulini, Slavka Stojanova iz Novog Sada.

sdo_lansiranje

Trenutak polijetanja SDO s raketodroma na Floridi

SDO će istovremeno opažati cijeli Sunčev disk i to u rezoluciji koja je sve do sada u najboljem slučaju bila privilegija uređaja koji su snimali djelić po djelić Sunca. Ova je letjelica dio projekta „Živjeti s Suncem" (Living With a Star) kojime se žele izvući dokazi o međuovisnosti života na Zemlji naspram događanja na Suncu. Sustav Zemlja - Sunce u stalnoj je interakciji a mi želimo znati kako se i što točno događa i s kojim posljedicama po našu planetu.

sdo_logo

Logo projekta SDO

SDO će povremeno i „odmarati" od napornog rada i to u vremenu kada se bude nalazio u Zemljinoj sjeni.


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,pozdrav svima,Boris! 15 sati ranije
  • Dragan Tanaskoski said More
    Ne tražite egzaktan odgovor o starosti... 2 dana ranije
  • ato said More
    Mali ispravak: A 10% od brzine... 3 dana ranije
  • Siniša said More
    A mene zanima, kako s postojećom... 3 dana ranije
  • Duca said More
    Čovek bi pomislio da je to rešenje za... 3 dana ranije

Foto...