Astronautika: misije

cassini1Američka svemirska agencija NASA, upravo je objavila vijest kako se misija Cassini produžava do 2017. godine. U tu svrhu, novim proračunom osigurano je 60 milijuna USD godišnje kako bi letjelica narednih sedam godina vršila istraživanja Saturna i njegovih satelita, posebice Titana i Enceladusa.

Misija lansirana u listopadu 1997. godine zajednički je projekt američke i europske svemirske agencije. Puni naziv Cassini-Huygens rezultat je simbioze dviju letjelica. Veliki orbiter Cassini djelo je američkih a manji lender Huygens (koji se 2004. spustio na Titan) europskih inženjera.

Iako je prvotni operativni vijek ovog projekta planiran do 2008. godine on je zbog iznime važnosti i vrijednosti prikupljenih znanstvenih podataka produžen do 2010. da bi sada zasluženo dobio još sedam „nagradnih" godina. Sama letjelica i njezinih 12 znanstvenih instrumenata nalaze se u jao dobrom stanju i uz povremene programske preinake smatramo kako će petnaest godina stara letjelica izdržati zahtjeve planera misije, izjavio je Jim Green, direktor NASAine „Planetary science division" u Washingtonu. Ovo produženje daje nam mogućnost istraživanja događanja i  promjena na planeti i njeznim satelitima tijekom tamošnjih ljetnih i zimskih razdoblja. O Saturnovom svijetu zapravo znamo veoma malo. U narednih nekoliko godina ne planiraju se nove misije k planeti-Gospodaru prstenova te je Cassini naša velika nada, kaže Bob Pappalardo, znanstvenik iz Cassini istraživačkog tima pri Jet Propulsion Laboratory u Pasadeni. „Toliko toga tek moramo otkriti i razumjeti na i oko Saturna".

cassini2
Shematski prikaz Saturnovog carstva koje treba istražiti

Cassinijev „brojač kilometara" već davno broji milijarde kilometara, preko 200.000 snimaka posalo je dosad na Zemlju tijekom 125 orbita oko Saturna te 67 bliskih prolazaka pored Titana i osam pokraj Enceladusa.

Cassini je prva i jedina letjelica kojoj je primarna namjena istraživanje ove divovske plinovite planete. Prije nje Saturna su prilikom preleta nakratko istraživale američke letjelice tipa Pionir i Voyager. Odustajanjem od leta na Mjesec i umirovljenjem raketoplana NASA će imati znatno više novaca na raspolaganju za robotičke misije poput Cassinija i sličnih.

Još o letelici Cassini

Sve o misiji Kasini

"Cassini" u vodenoj pari

Kasini misiji će (najverovatnije) biti odobren još jedan produžetak. I to kakav. Nakon isteka prvog produžetka 2010. godine misija se nastavlja čak do 2017. godine. Letelica je u dobrom zdravstvenom stanju ...


Komentari

  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 12 sati ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 12 sati ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 17 sati ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 23 sati ranije
  • milena said More
    Mmm hvala, autoru, veliki zagrljaj :D 2 dana ranije

Foto...