Astronautika: misije

Nasa_mer_marvin

Nasa najavila konferenciju za medije. "Očekujem jedan od tri odgovora" kaže za AM Srđan Penjivrag.

Nakon uzbudljivih vesti sa Marsa tokom protekle noći koje su nagoveštavale mogućnost da se rover Spirit iščupa iz peščane zamke, Nasa se još ne oglašava.

Spirit je još maja prošle godine upao u peščano tlo i zaglavio se do vrha svojih točkova. To mu je potpuno onemogućilo dalje kretanje i on već osam meseci stoji u mestu. Kontrolori koji upravljaju ovim vozilom sve vreme pokušavaju da pronađu spasonosan manevar koji bi izbavio Spirit iz peščane klopke, ali do sada su svi pokušaji ostajali bezuspešni ili su pak još više uvlačili rover u pesak. To, međutim nije bio jedini problem ostarelog rovera. Spisak problema je poduži, a svaki je opasan i sam po sebi.

Rover je toliko potonuo u pesak da je naseo na tlo što je smanjilo pogonske sposobnosti roverovih točkova. Sem toga, dva od šest Spiritovih točkova su otkazala poslušnost (inače, projektovani su za nezavisno kretanje). Zatim, solarni paneli koji napajaju beterije rovera su prekriveni prašinom, a Sunce je, sa dolaskom zime, sve niže i sve kraće na nebu te su se zalihe energije Spirita drastično smanjile. To ne bi bio problem da je rover pokretan jer bi ga kontrolori smestili na pogodno mesto gde bi proveo zimu i dočekao prolećno Sunce. Dodatan problem je i kvar sa memorijom, pa je kod Spirita više puta primećen „gubitak pamćenja".  Po svemu tome izgledalo je da je sudbina ovog rovera zapečaćena, jer su posle bezbroj bezuspešnih pokušaja ideje za spas počele da ponestaju.

A onda je stigla vest o dramatičnom napretku u misiji spašavanja. Taj naredak ne znači da je rover spašen, već samo da su neki manevri urodili plodom te se rover pomerio i zarotirao što može da dovede do izbavljenja. I od tada novih vesti nema. Nasa je najavila zvaničan izveštaj i to je za sada sve. Drugih vesti jednostano više nema.

O tome i predstojećoj Nasinom konferenciji za štampu, razgovaramo sa Srđanom Penjivragom koga smo zamolili za komentar.

- Za sutra je zakazana telekonferencija u Nasi povodom Spiritovog statusa!!!! - kaže Penjivrag - To će biti jako bitna stvar, Nasa ne zove novinare bez dobrog razloga

AM: Da li se u proteklih 20 sati desilo nešto značajno?

Penjivrag: Pa niko ne zna, u Nasi ćute.. obično svakoga dana izveštavaju, ali ne i sada. Mislim da će na najavljenoj konferenciji reći jednu od ove tri stvari:

1. Obustavljaju izvlačenje, nije ni došlo do napretka, nama se samo tako činilo, džabe smo se radovali
2. Objaviće da je Spirit na JAKO dobrom putu da se odglavi.
3. Spirit se IZVUKAO iz zamke i traži bezbedno mesto da prezimi.

Mislim da će biti nešto od toga, rekao je Srđan Penjivrag.

Najvaljenu Nasinu konferenciju o statusu Marosvog rovera Spirita  možete pratiti preko: www.nasa.gov. 26. Januara u 7 sati po našem vremenu (SEV)

DODATAK - 25.01.2010. 23:43

Postoje nagoveštaji da će biti objavljena loša vest. SpaceflightNow je javio pre dva dana da Nasa obustavlja uskoro izvlačenje Spirita. ALi to je bilo dan PRE ovog značajnog pomeranja rovera..  Videćemo.. (S. Penjivrag)

 

Još

Novosti sa Marsa: NAPRED SPIRIT!!!

Premali napredak Spirita

Zabrinutost i tuga na Marsu

Gde je to zaglavljen Duh?

Četvrti pokušaj spašavanja „Spirita"

Zarobljen na Marsu

Lovac na marsovske meteorite

Peščana oluja iznad „Spirita"

Sve o Marsovim roverima

 


Komentari

  • Miki said More
    Aha, ok, ovako se pojavljuje. Može se... 2 dana ranije
  • Aleksandar Zorkić said More
    Hmmm, ovako treba da se vidi: settings... 2 dana ranije
  • Miki said More
    Zbog čega se kod mene ne pojavljuje... 2 dana ranije
  • Baki said More
    Dobar izbor. Popularno rečeno... 2 dana ranije
  • Baki said More
    “Postoji jedna čudna kontradikcija: u... 2 dana ranije

Foto...