Astronautika: misije

Metereološki ekstermi kojima smo bili svjedoci ovog Božića više nisu samo pojedinačni i izolirani slučajevi gotovo nestvarnih vremenskih prilika. Diljem svijeta događaju se prilike koje ne pamte ni najstariji stanovnici. No i pored velikih napora metereologa i klimatologa još uvijek nismo sigurni što je uzrok i kakove bi mogle biti posljedice takvih događanja.

SAC-D
Izgled letjelice za ispitivanje saliniteta vode na Zemlji

Zbog tehničkih i financijskih problema upravo je odgođena zajednička svemirska misija između SAD, Argentine, Italije i Francuske pod nazivom SAC-D/Aquarius za najmanje godinu dana, ne prije 2011. U prijevodu to znači da ćemo i narednog Božića na našim ekranima gledati nevjerojatne vremenske ekstreme ali bez pravog objašnjenja istih.

Upravo je misija SAC-D/Aquarius, izvorno planirana za maj 2010. trebala dati neke odgovore o tome što se događa s klimom na zemlji. Ova je letjelica izvorno namijenjena za mjerenje nivoa salinitita u svjetskim morima i oceanima te praćenje kretanja velikih vodenih masa kako bi na osnovu tih informacija i računalnih modela dobili nova saznanja i tome što se, kako i zašto mijenja klima na planeti. Argentinskoj svemirskoj agenciji  (CONAE) povjeren je složen posao sklapanja satelita i međusobnog povezivanja svih instrumenata i uređaja u funkcionalnu cjelinu. Nakon što Argentinci odrade ovaj posao letjelica će biti vraćena u SAD na lansiranje. Gotovo tri tone masivna letjelica opremljena s mnogobrojnim senzorima u svemir će biti lansirana pomoću rakete Delta-2 s raketodroma Vandenberg  u istoimenoj vojnoj zrakoplovnoj bazi.

Zanimljivo je primjetiti kako se inače veoma dobar prosjek uspješnih lansiranja zadnjih nekoliko godina bezmalo redovno pokvari ponekim izuzetkom - neuspješnim lansiranjem, a tu se počesto nađu letjelice čija je svrha upravo „skeniranje" zdravlja naše planete..

Komentari

  • Dragan Tanaskoski said More
    Srbija je u malo boljoj situaciji od... 15 sati ranije
  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 3 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 4 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 5 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 5 dana ranije

Foto...