Astronautika: misije

HERAzk 1

Nakon što je 7. listopada bila poslana u svemir, (https://www.facebook.com/.../4910.../posts/8469545873135177/)

ESA-ina svemirska letjelica Hera je 10. i 11. listopada iskušala neke od svojih znanstvenih instrumenata. Konkretno, ovdje se radi o tri kamere. Motiv na snimljenim fotografijama je u sva tri slučaja isti: sustav Zemlja-Mjesec!

Prvu od priloženih slika je snimila AFC (Asteroid Framing Camera), glavna Herina kamera, koja će služiti i za navigaciju, i za istraživanje. U trenutku nastanka fotografije, sonda se nalazila na udaljenosti od 1,6 milijuna kilometara (od Zemlje, pretpostavljam). Sjever je tu gore, a suncem je obasjan Tihi ocean. Hera ima dvije takve, međusobno potpuno jednake kamere.* Proizvela ih je njemačka tvrtka JenaOptronik.

HERAzk 2

Druga slika je snimljena dan ranije, s udaljenosti od približno 1,4 milijuna kilometara (od Zemlje, pretpostavljam). Sjever je opet gore, a kameri su okrenuti istočna obala Sjeverne Amerike i Atlantski ocean. Fotografiju je proizvela TIRI (Thermal Infrared Imager), kamera osjetljiva na toplinsko zračenje valnih duljina od 7 do 14 mikrona. Japanske je proizvodnje.

HERAzk 3

Treću sliku je, pak, načinila HyperScout-H, kamera za vidljivo i bliskoinfracrveno svjetlo, koja raspolaže s 25 filtera za različite valne duljine. Zahvaljujući toj mogućnosti spektralnog razlučivanja, ona će služiti kao spektrometar za analizu mineraloškog sastava dvaju asteroida. Uređaj je "veličine kutije za cipele", a razvila ga je nizozemska tvrtka cosine**. Udaljenost (od Zemlje, pretpostavljam) i orijentacija su ovdje kao i na prvoj slici.

ESA

https://www.esa.int/.../Hera_s_first_images_offer_parting...

 

_______

* Jedna do njih služi za rezervu.

** Što znači kosinus. Piše se malim početnim slovom.

 

 


Preuzeto sa FB


 

Zoran Knez
Author: Zoran Knez
Author: Zoran Knez Knez uglavnom prevodi Nasine članke koji se mogu naći na AstroMosor https://bit.ly/3Y8ypOX i njegovom fejsu https://bit.ly/3juPy6C

Zadnji tekstovi:


Komentari

  • Boris Saksida said More
    Baš lepo,...pozdrav svima-drugi put,kad... 5 dana ranije
  • Baki said More
    Fascinantno. Ono što je ovde, po meni,... 5 dana ranije
  • CRNA RUPA SVEMIRA al... said More
    Realnost je kontrolisana halucinacija... 6 dana ranije
  • Ljubiša said More
    Da, juče još jedna solarna baklja.... Pre 1 nedelje
  • lidija said More
    prredivno :D hvala autorima, zavidim... Pre 1 nedelje

Foto...