Astronautika: misije

Prvi izlazak čovjeka izvan svemirskog broda u privatnoj misiji

(Svega par sati prije nego će nas pogoditi snažna Sunčeva oluja!)

Uspjelo je to posadi četveročlanog SpaceX-ova svemirskog broda Crew Dragon u potpuno privatnoj misiji naziva „Polaris Down”.

pd1

 

Brod je lansiran 10.IX, slijetanje se planira 15.IX. Svemirske šetnje za povijest, privatne, astronautike odrađene su u četvrtak 12.rujna. No to nije sve! Odmah po lansiranju Polaris Down misija udaljila se od Zemlje čitavih 1.400km, što je najdalje još od misija Apollo! Uobičajno, već pet desetljeća, astronauti, kozmonauti, taikonauti u svemirskim brodovima i postajama ne udaljavaju se više od petstotinjak kilometara, visine nad morem.

Posadu Polaris Down čine; Sarah Gillis, Anna Menon, Scott Poteet i Jared Isaacman. Potonji je priučeni astronaut i privatnik koji je financirao ovu misiju. U svemirsku šetnju upustili su se Isaacman i Gillis, jedan po jedan, danas (12.IX2024.) u 12:48, odnosno u 13:04 po našem vremenu (UT+2). 

Bile su to kratke svemirske šetnje, sveukupno sat vremena. Ukoliko bismo bili malko zajedljivi, radilo se zapravo o izlasku astronauta izvan svemirskog broda, istovremeno privezani „pupčanom vrpcom” za jedinu oazu sigurnosti – matičnu letjelicu. 

pd2

Ovo dvoje sretnika izašli su iz rekonstruiranog broda Crew Dragon putem Resilence modula. Radi se o posebno konstruiranom odjeljku koji se nalazi na mjestu pristanišnog doka - kada SpaceX-ovi Dragoni pristaju na MKS.

Misija je još uvijek u tijeku, a već je upisana u povijest kao posebno značajna za nastavak privatne astronautike. Željno se očekuje uspješno slijetanje u nedjelju 15.IX.

pd3

Iznimno zahtjevna misija. SpaceX je njome testirao mogućnosti svoje letjelice i specijalnih laganih odijela za otvoreni svemir. Veliki je to uspjeh, pogotovo ako imamo u vidu da je od prve čovjekove svemirske šetnje koju je 18.03.1965. obavio ruski kozmonaut Alexey Leonov prošlo gotovo šesdeset godina! Sam taj vremenski odmak od Leonova do Isaacman-a možda najbolje govori o kakvom se podvigu privatne astronautike radi i koliko je desetljeća bilo potrebno privatnicima da do/stignu takvu stepenicu razvoja.

pd4

Želite li pogledati cjeloviti video-zapis pripreme i izlaska astronauta Polaris Down u otvoreni svemir, ovdje se nalazi tri sata materijala o tome; https://www.youtube.com/watch?v=daEIqRJLLr8

 pd5

 


Komentari

  • Predrag Baralic said More
    sad ovo sto pisem nema veze sa tekstom(... 17 sati ranije
  • Baki said More
    Uvek pravi odabir aktuelnih tekstova.... 2 dana ranije
  • Trbulja said More
    Puno hvala na odličnom tekstu i... 4 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Inače, vrlo detaljni pregled raznih... 5 dana ranije
  • Tristan Hübsch said More
    Zakuvava se žestoko: Sad već ima... 5 dana ranije

Foto...