Astronautika: misije

Luna25uzroci

Luna-25": preliminarni rezultati rada na utvrđivanju razloga nenormalnog funkcioniranja postaje dana 19. kolovoza, prilikom izdavanja korektivnog impulsa za prijenos letjelice s kružne lunarne orbite na eliptičnu orbitu prije slijetanja.

Luna- 25 pogonski sustav radio je 127 sekundi umjesto planiranih 84 sekunde. Kao rezultat toga, postaja se prebacila na nedizajniranu otvorenu orbitu i sudarila se s Mjesečevom površinom. 

Utvrđeno je da je najvjerojatniji uzrok nesreće bio nepravilan rad upravljačkog kompleksa na vozilu, povezan s neuključivanjem jedinice akcelerometra u uređaju BIUS-L (jedinica za mjerenje kutne brzine) zbog mogućeg ulaska u jedan podatkovni niz naredbi s različitim prioritetima za njihovo izvršavanje od strane uređaja. 

U ovom slučaju, distribucija naredbi u podatkovnim nizovima je slučajne (probabilističke) prirode. U tom smislu, upravljački kompleks na vozilu primio je nulte signale od akcelerometara uređaja BIUS-L. To nije omogućilo, prilikom izdavanja korektivnog impulsa, zabilježiti trenutak postizanja potrebne brzine i pravovremeno isključiti pogonski sustav svemirske letjelice, zbog čega je došlo do njegovog isključivanja prema privremenoj postavci. Formirane su preporuke za dodatne aktivnosti za naredne lunarne misije.

Izvor: Rosscosmos TG

(Prijevod sa ruskog)

 Luna 25 udarila o Mjesec u zadnjim trenutcima prije slijetanja

Luna 25 - udarna vest

 

 


Komentari

 • Dragan Tanaskoski said More
  S druge strane skoro sve je predvidela. 5 sati ranije
 • Baki said More
  Retko koja naučna fantastika uspeva da... 1 dan ranije
 • Siniša said More
  Ne znam, da li znate, ali naš je jezik,... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nekoliko desetina hiljada svetlosnih... 2 dana ranije
 • Siniša said More
  Nešto me zanima. Znamo, da je... 2 dana ranije

Foto...