Astronautika: misije

Danas u ponoć sa kosmodroma Vastočnij na dalekom istoku Rusije biće lansirana prva ruska misija na Mesec od 1976. godine. Misija nosi ime Luna 25 i nastavak je misije Luna 24 koja je pre blizu 50 godina na Zemlju donela uzorak Meseca. 

Luyna25

Ako sve protekne u redu i po planu, Luna 25 će raketom Sojuz danas u ponoć će krenuti na petodnevno putovanje do našeg prirodnog satelita. Sonda zatim treba da provede pet do sedam dana u lunarnoj orbiti nakon čega će se izvesti pokušaj sletanja na Mesec. Destinacija za sletanje se nalazi u oblasti južnog pola Meseca. To područje je veoma interesantno za sve nacije koje imaju planove da jednog dana pošalju ljudsku posadu na Mesec zbog, kako se očekuje, velikih naslaga vodenog leda koje su u toj oblasti zarobljene u dubokim kraterima u koje nikada topli Sunčevi zraci ne dopiru. Uostalom, u isto područje ovih dana (23. avgusta) treba da aterira i indijska letelica Chandriaan 3 (sa lenderom i roverom) – iz istog razloga. 

Nasa ima plan da u toj oblasti uspostavi bar jednu bazu sa ljudskom posaom do karaja ove decenije. 

Luna 25 će obaviti više naučnih eksperimenata. Između ostalog ona je snabdevena lopaticom kojom treba da iz dubine od 15 centimetara izvuče uzorke kako bi se proverilo prisustvo zamrznete vode. Naravno, voda je iz mnogih razloga važna.

Misija Luna 25 je trebala po ranijim planovima da bude lansirana oktobra 2021 godine, ali je došlo do odlaganja iz tehničkih razloga. Evropska svemirska agencija koja je u početku sarađivala sa Ruskom svemirskom agencijom u projektu misije Luna 25 se povukla iz ove saradnje nakon što je Rusija napala Ukrajinu februara 2022. 

Ovde možete gledati lansiranje Lune 25. 

  


Komentari

 • Slavko said More
  Srećan rođendan AM ! Još mnogaja... 22 sati ranije
 • D.S. said More
  Srdačan pozdrav s poštovanjem,odlično. 2 dana ranije
 • Baki said More
  Tekst pobuđuje i na dodatno čitanje.... 2 dana ranije
 • Nela said More
  Jedne godine, sledece ili one tamo, cu... 4 dana ranije
 • boriss said More
  Zdravo.....čitam vas AM....neka... 4 dana ranije

Foto...