Astronautika: misije

Hteli biste da posmatrate pomračenje Sunca, ali se nalazite na pogrešnoj strani planete? Ništa lakše, kliknite na ovaj link i prepustite se pomračenju. Ustvari, videćete da je Sunce ispod horizonta, s druge strane Zemlje, što je i normalno jer je kod nas u vreme pomračenja noć. Ali pomoću ovog programa možete lako da savladate ovu prepreku i u nekoliko klikova da se nađete na pravom mestu. Preporučujemo Albukerki. Kliknite dole desno na koordinate i u prozočetu koje će se pojaviti na sred Sunca izaberite 35 stepeni i 05 minuta North i 106 stepeni i 39 minuta West. Zatim klikn na Close i - posmatrajte.

pomracenje040111-a-128Ako više volite da pomračenje posmatrate iz Las Vegasa ona ponovite postupak sa ovim vrednostima: 36 stepeni i 10 minuta severno i 115 stepeni i 09 minuta zapadno.

Inače, ovo je delomično pomračenje Sunca koje će kulminaciju imati u 23:51:40 po UT. I to je sve što je za nas interesantno. Ko želi više neka pita Nasu.

Program koji prikazuje ovo pomračenje pripada porodici softvera Solar System Scope koji smo inače bezbroj puta pominjali na stranicama AM.

Zapravo, ako vas mrzi da izlazite iz AM da biste gledali pomračenja, evo istog programa embedovanog na ovu stranicu:

Evo pomračenja iz Njujorka:

Još neki programi:

Daylight Map

ISON na ekranu - nove funkcije

Aplikacija za Android: Solar System Scope

Divan progaram posvećen putovanju Rozete

POMRAČENJA:

 

SOFTVER


Dodaj komentar