Astronautika: misije

Ulaznica za prašinu s Mjeseca

change 5t1 i shenzhou

Aktualna misija kineske svemirske agencije Change 5 odrađuje svoje zadaće besprijekorno. U trenutku pisanjaovog teksta (subota, 05.12.2020. oko 19h) upravo se odvija spajanje uzletnog bloka sa Mjesečevog landera (sa oko 3kg Mjesečeva materijala) i orbitalnog modula. Desetak manevara treba biti obavljeno savršenom preciznošću a onda slijede još dvije teške stepenice do konačnog cilja; prvih uzoraka dopremljenih otamo na Zemlju još iz zlatnog vremena Luna i Apolla.

change 5 t1 kapsula prije

Zadnja stepenica prije slavlja je pravilan ulazak i preživljavanje desetog kruga pakla u Zemljinoj atmosferi. Kinezi su taj posao testiranja odradili još 23.10.2014. lansiravši k Mjesecu robotičku letjelicu Change 5-T1.  Bolje reći njezin servisni modul. Kapsula Xiaofei mase 335kg odglumila je u stvarnosti  povratak s Mjeseca na Zemlju (31.10.2014.) uspješno savladavši zahtjevne prepreke koje imaju svemirskii brodovi prilikom povratka na Zemlju. Ti problemi su četverostruko veći ako je riječ o letjelicama (kapsulama) koje dolaze II kozmičkom brzinom.

Dobro sad, ovo gore napisano i nije bas nekakav previse aktualan a ni previse informativan tekst.  Ne nije, zaista nije. Ovo je jedan od onih strašno važnih članaka koji prođu „ispod radara medija“ (doduše ne samo tekst kao takav već panta priče) a sada te informacije samo „vadimo iz naftalina“.  Ne nalikuju sletna kapsula s uzorcima Mjesečeve površine i pilotiranog kineski svemirski brod Shenzhou jedno na drugo? Pogledajte sliku! DA, krajem 2014. poznavatelji materije imali su „crno na bijelo“ kako kinezi zaista idu na Mjesec. U aktualnoj misiji Change 5 koja se upravo vraća s uzorcima samo na prvi pogled nalazi se u planu leta čitav niz zaista nepotrebnih manevara i postupaka. No na taj način kroz robotičke misije, na mala vrata, naši dalekoistočni prijatelji ovladavaju tehnikom i stječu iskustva za let taikonauta na Mjesec. Zavjesa je pala, još će tri ili četiri robota sletjeti na Mjesec, osigurati znanje, iskustvo i tehniku a tada slijedi čovjek. Čini mi se kako ih u tome zapravo nitko ne može preteći, osim možda „nasilnih“ američkih privatnika ali uz znatno veću statističku tehničku neizvjesnost (zapravo napisah nesigurnost, ali da ne bude zloguko proročanstvo, op.a.).

Uživajte u predstavi, kinezi daju sve na internetu, na vama je samo da izaberete pladanj budućnosti koji se upravo događa.

change 5 t1 kapsula poslje


Kinez sa uzorcima uzleteo sa Meseca

Kina lansirala sondu za prikupljanje uzoraka 'Chang'e 5'

'Chang-e 5' – sve spremno za uzimanje prvih uzoraka sa Meseca posle 44 godine


 

 


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...