"Naj" Messierov maraton do sada! - novi rekordi
20110303_mm_IMG_3881
Kliknite na fotografiju

(Višnjan-Tičan) U noći sa subote na nedjelju, održan je 17. po redu Messierov maraton, a za razliku od proteklih godina, vremenske prilike su bile idealne, vedro nebo i proljetne temperature. Povoljne Okupljanje sudionika započelo je na Tičanu u 19:00 sati, a sam početak uz oduševljenje prisutnih, obilježen je plamtećom vatrenom kuglom na nebu (viđenom i iz Zagreba, Gorskog Kotara i Dalmacije!), koja je vjerojatno rezultirala padom meteorita u more kraj Ancone. Koji početak!

Na natjecanje se na kraju odlučilo sedam ekipa. Zahvaljujući iskustvu i izuzetom vremenu i novoj lokaciji, ostvareni su izvanredni rezultati i postavljeni novi rekordi. Vrlo tijesno, prva tri mjesta zauzeli su Zagrepčani: Ogren Variola sa 107, Boris Štromar sa 106 i Vjekosalv Babić sa 105 identificiranih Messierovih objekata od ukupno njih 110. Uz natjecatelje, noćno nebo sa Tičana iskoristili su i brojni posjetitelji, mahom članovi astronomskih društava iz Ogulina, Pule, Rijeke, Višnjana i Zagreba, te ljubitelji neba koji su na Tičan navratili da vide kako izgleda cijelonoćno promatranje zvjezdanog neba.
Sudci Uroš Todorović Mikšaj i Zlatko Ciganj priveli su natjecanje kraju bez ikakvih primjedbi natjecatelja, a "g-astronom" AD Višnjan, Marijan Dobrilović tevišnjanska pekara su se pobrinuli da vatrena kugla ne bude jedino iznenađenje noći!
Malo nam je falilo staro ognjište s Rušnjaka, ali krenula su razmišljanja da se neki "vatrenu kutak" osmisli za iduće maratone.

Druženje "sa zvijezdama" do zore, nije omelo sve sudionike da se u nedjelju rano ustanu, oko 12:00 i okupe na dodjeli nagrada i priznanja i završnom ručku. Nakonručka, zajedničko slikanje na sunčanom Tičanu, razgovori o "idealnom" teleskopu i odlazak kućama ... ili lunjanje po Istri.

Sudci i pobjednici. S lijeva na desno:
Uroš Todorović Mikšaj, Vjekosalv Babić, Ogren Variola, Boris Štromar i Zlatko Ciganj


Grupna slika:

"Srebrni" nemaju razumijevanja za "zlatne":

Jos par slika:

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Osveži