Okupljanje povodom Mesijeovog maratona bilo je od 8. do 10. aprila 2016.

IMG 0070

VREMENSKA PROGNOZA

Dakle, meteorolozi su u potpunosti opravdali svoj poziv - sve su pogodili. Bilo je i oblaka i kiše baš kako su i prognozirali. U petak negde oko ponoći proneo se glas da će se sledeće veče malo razvedriti, negde posle ponoći, ali bila je to dezinformacija.

Prognoza za sedam dana. Pre i posle je vedro.

prognoza

U stvari, čini se da niko nije ni primetio da je napolju kiša, ili se bar nije žalio. Svima nam je bilo dobro i unutra, a evo zašto:

KO JE BIO

Iz daleka su bili Slovenci i Makedonci, po jedan predstavnik je došao iz BH, Mađarske i Slovačke. Vežina učesnika je iz čuvenja znala Muhameda Muminovića, a ovog puta su svi imali prilike i da se s njim lično upoznaju!

PREDAVANJA tokom vikenda na Andrevlju

Dušan Mrđa (Novi Sad) – Razgovor o gravitacionim talasima

Dr Mrđa je profesor na PMF u Novom Sadu, spada u naše najveće naučnike srednje generacije, predsednik AD «Novi Sad», predsednik SADASVOJ i jedan od najpoznatijih popularizatora...

David Knežević (Novi Sad) - Kako i zašto (ne) postati astronaut?

- Svi smo barem jednom poželeli da budemo astronauti. Na ovom predavanju ćete moći da čujete šta je sve potrebno da bi neko postao astronaut, čime se astronauti bave „tamo gore“, kao i koje sve opasnosti postoje prilikom slanja ljudi u svemir. Biće priče i o tehnologijama koje su razvijene da bi astronauti lakše i bezbednije obavljali svoj posao, od kojih je značajan broj našao primenu i na Zemlji, kao i o eksperimentima koji se sprovode u svemiru, a koji su bitni za potencijalna daleka putovanja u nekoj možda i ne tako dalekoj budućnosti.

David Knežević je doktorand na PMF u Novom Sadu

Jovana Petrović (Novi Sad) – Nevidljiva astronomija

- Ovim predavanjem biće obuhvaćene radio i gama astronomija dominantno, sa objašnjenima šta se sve može videti kroz ovakve teleskope, kao i koji su neki od najpoznatijih teleskopa, plus malo istorijata razvoja ovih grada. Ukratko ću se dotaći i IC, UV i X astronomije, sa najbitnijim teleskopima i karakteristikama neba na ovim telesnim dužinama.

Jovana Petrović doktorand na PMF u Novom Sadu

Jure Stare (Ljubljana) - Pomračenje Sunca iz Indonezije

- Ove godine Jure je pomračenje Sunca posmatrao i snimao iz Indonezije. O tom svom putu i utiscima govoriće u ovom predavanje.

Veliki astrofotograf, vlasnik opservatorije, održao više predavanja na Letenki… Putuje svetom i traži zgodno mesto za fotografisanje nebeskih događaja.

Muhamed Muminović (Sarajevo) – Moj put ka zvezdama

- Istorija sarajevskog Društva sa ličnim sjećanjima.

Muminović je veteran astronomije i jedan od najvećih popularizatora na prostorima bivše Jugoslavije. Autor više astronomskih knjiga i atlasa. Generacije današnjih astronoma svoja prva znanja sticali su upravo na knjigama Muhameda Muminovića.

Srđan Penjivrag (Zrenjanin) – Planetarne misije, danas

Penjivrag spada u najveće poznavaoce astronautskih misija na prostorima bivše Jugoslavije, a svakako je najpoznatiji. Vrsan predavač…

Miša Bracić (Zrenjanin) – Nikola Tesla

- Najzanimlmjivije činjenice o slavnom pronalazaču, sa obiljem ilustracija.

Miša Bracić, profesor fizike, popularizacijom nauke se bavi više decenija. Vrsan pedagog.

Čedomir Stanković (iz okoline Zrenjanina) - Daljinska detekcija

- Predavanje je obuhvatilo istorijski osvrt na primenu daljinske detekcije u proslosti, potom na njenu primenu u geodeziji, aeronautici, GPS navodjenju,geologiji, meteorologiji, geofizici, oekanografiji, medicini i konačno astronomiji. Sve u svemu, shvatili smo da nam princip daljinske detecije olakšava svakodnevni život. Nismo svesni toga gde se sve primenjuje, ali bismo svakako primetili ako bi se iz nekog razloga prestalo sa njenom primenom, jer je uključena u skoro sve pore društva.

 

IZLOŽBE

Tokom maratona otvorena je izložba astrofotografije Dorana Petrova, Martina Stojanovskog iz Makedonije

izlozba

ZVANIČNI RAZGOVORI

Sa dr Hegedišem iz Mađarske su održana dva sastanka. To je zapravo bio nastavak razgovora od prošle godine kada je dogovorena saradnja na IPA projektu. Nadamo se da će se narednih godina o tom projektu puno govoriti.

 pregovori

ALBUM FOTOGRAFIJA SA MARATONA


Komentari

  • Baki said More
    Teks ima drugi akcenat, ali, svejedno,... 2 dana ranije
  • Miško said More
    Odličan text! 3 dana ranije
  • Siniša said More
    To je tačno. Kad je reč o centru mase,... 4 dana ranije
  • Duca said More
    Pa ako postoje one "mini crne rupe" to... 4 dana ranije
  • Baki said More
    21.03.2024. - "Razlog je identificiran,... 6 dana ranije

Foto...

ŠTA DA GLEDAM?
 
KARTE NEBA
wikisky
 
 
KORISNO
Mere - Koliki ugao nebeske sfere zauzima ispružena šaka